Tоалетна, запушена с тампони – как да действаме?

Как да отпушите тоалетна, запушена с тампони?

Малко неща са по-лоши от справянето с препълнена тоалетна, която е напълно блокирана и не се източва както трябва. Отвратителната вода, която се излива по пода на банята, в комбинация с гранясалата миризма също не помагат на ситуацията. Боли повече, ако знаеш, че източникът на запушването е нещо толкова малко като тампон и че ситуацията би била спряна, преди да ескалира.

Лесни стъпки за отпушване:

  • Издърпайте всеки тампон ръчно от тоалетната възможно най-скоро, преди да стане недостъпен.
  • Пуснете тоалетната, за да видите колко лесно водата се спуска, установявайки дали запушването се е отпуснало.
  • Използвайте дренажна змия, за да отстраните запушването, като издърпате тампоните от тръбите.
  • Извадете тоалетната, за да можете да пробвате под нея с по-добър достъп и отстранете всички тампони, които можете да достигнете.

Тези стъпки са подредени според тежестта на запушването и не е необходимо да преминавате към следващата, ако можете да отпушите тоалетната в началните етапи. Ще подчертаем за какво да внимаваме и как да гарантираме, че това няма да се случи отново. Прочетете за повече информация.

Отпушване в домашни условия

Тъй като работата непременно ще бъде разхвърляна, трябва да носите защитно облекло. Например, поставете дълги гумени ръкавици, преди да започнете работа.

  • Извадете каквото можете

Вашият най-безопасен залог е да извадите тампона(ите) от тоалетната ръчно. Правейки това, можете да сте спокойни, знаейки, че те няма да останат някъде другаде в канализацията и да причинят още по-големи щети.

Ако не можете да достигнете тампона(ите) с ръцете си, използвайте инструменти, които могат да се навият надолу по канала на тоалетната до мястото, където тампонът(ите) може да е заседнал.

Устоявайте на желанието да използвате бутало, когато се занимавате със запушвания на тампони, тъй като най-вероятно ще ги изтласкате по-надолу в канала извън обсега ви, където запушването ще бъде по-плътно и по-трудно за отстраняване.

  • Изчистете тоалетната

Пуснете водата в тоалетната или добавете вода в чинията и наблюдавайте колко време отнема да се спусне в канала и дали се утаява на обичайното място. Ако запушалката не е отстранена, тоалетната чиния може да се напълни до ръба и трябва да имате кофа в режим на готовност, за да прехвърлите водата.

Натискът от тежестта на водата може да избута тампоните надолу по канала и да ги измести, решавайки проблема Ви моментално.

Въпреки че това е бързо решение, има шанс да прехвърлите проблема по-нататък. Последствията са по-малко тежки, ако използвате биоразградими тампони и това е септична система. Ако тампонът стигне до септичната яма, това няма да създаде друг проблем.

Изваждане на тампоните от тоалетната

Ако нивото на водата не спада, това означава, че запушването е непоколебимо и трябва да го избутате с инструмент за почистване на канализацията, като например тоалетна змия. Когато използвате змия, бъдете внимателни, за да не счупите тампона(ите) на парчета, защото парчетата са по-трудни за боравене и все още могат да запушат тръбите ви. Вместо това се опитайте да ги издърпате, като ги закачите и навиете около дренажната змия.

You May Also Like