Язовир Доспат – мястото, където искаш да се завръщаш отново

Язовир Доспат е един от най-красивите язовири в България!

Наричат го парченце от рая в Западните Родопи. Намира се на 1200 m надморска височина, има  площ 18,3 km², дълъг е 19 km и е широк около 3 km.  Построен е на р. Доспатска. Язовирът Разположен е в посока северозапад – югоизток. По североизточния му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат.

Релефът в района е планински, силно пресечен. Климатичните условия са типични за континентално-средиземноморската област, късна пролет, прохладно лято и мека есен.

Беломорското влияние по течението на река Доспат прави климата мек, а растителността зелена, пищна и богата на различни видове.

В Родопи планина сякаш времето е спряло и можете да усетите живота по един различен начин, вдъхновяващо и прекрасно. Язовирът е отлично място за уединение, релакс, наслада на божествената природа. Въздухът е чист и искрящ, изгревите и залезите са неповторими на това място.

Разбнообразието на язовир Доспат

Язовирът е подходящ за любителите на риболова и свързаните с него форми на туризъм. Тук се лови шаран, пъстърва, кефал и костур, червеноперка и каракуда.  Красотата на природата и езерото просто ще Ви омае, ще искате да се връщате отново и отново на това място.

Чудно красива е природата около язовир Доспат. След като минете и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива уникална величествена гледка. От високо имаш поглед към тази красота. Спираш и излизаш от колата, защото не можеш да пропуснеш този миг на наслада.  Язовирът блести и искри, а отсреща по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Виждаш вековните гори от смърч и бял бор наоколо, като красив пръстен около езерото. А въздухът опиянява с мириса на смола и чистота.

Има в близост построени удобни вили, където можете да отседнете и да почувствате този рай. Сутрин се събуждате с гледка към красивия притихнал язовир, заобиколен от невероятно свежата зеленина на планината. Можете да правите дълги разходки край езерото и да се наслаждавате на тишината и спокойствието.

В град Доспат има 27 туристически обекти, от които 7 семейни хотели. Два от тях са с категория три звезди. Легловата база е над 400 легла.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.