Язовир Доспат – мястото, където искаш да се завръщаш отново

Язовир Доспат е един от най-красивите язовири в България!

Наричат го парченце от рая в Западните Родопи. Намира се на 1200 m надморска височина, има  площ 18,3 km², дълъг е 19 km и е широк около 3 km.  Построен е на р. Доспатска. Язовирът Разположен е в посока северозапад – югоизток. По североизточния му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат.

Релефът в района е планински, силно пресечен. Климатичните условия са типични за континентално-средиземноморската област, късна пролет, прохладно лято и мека есен.

Беломорското влияние по течението на река Доспат прави климата мек, а растителността зелена, пищна и богата на различни видове.

В Родопи планина сякаш времето е спряло и можете да усетите живота по един различен начин, вдъхновяващо и прекрасно. Язовирът е отлично място за уединение, релакс, наслада на божествената природа. Въздухът е чист и искрящ, изгревите и залезите са неповторими на това място.

Разбнообразието на язовир Доспат

Язовирът е подходящ за любителите на риболова и свързаните с него форми на туризъм. Тук се лови шаран, пъстърва, кефал и костур, червеноперка и каракуда.  Красотата на природата и езерото просто ще Ви омае, ще искате да се връщате отново и отново на това място.

Чудно красива е природата около язовир Доспат. След като минете и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива уникална величествена гледка. От високо имаш поглед към тази красота. Спираш и излизаш от колата, защото не можеш да пропуснеш този миг на наслада.  Язовирът блести и искри, а отсреща по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Виждаш вековните гори от смърч и бял бор наоколо, като красив пръстен около езерото. А въздухът опиянява с мириса на смола и чистота.

Има в близост построени удобни вили, където можете да отседнете и да почувствате този рай. Сутрин се събуждате с гледка към красивия притихнал язовир, заобиколен от невероятно свежата зеленина на планината. Можете да правите дълги разходки край езерото и да се наслаждавате на тишината и спокойствието.

В град Доспат има 27 туристически обекти, от които 7 семейни хотели. Два от тях са с категория три звезди. Легловата база е над 400 легла.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *