Често срещани проблеми с детския сън

Често срещани проблеми с детския сън

Някои са по-често срещаните проблеми при детския сън:

  • Липса на достатъчно сън: Някои деца не спят достатъчно. Ако детето ви е нервно, капризно или му е трудно да заспи през нощта, това може да се дължи на факта, че не получава достатъчно време за детския сън или не си ляга достатъчно рано.
  • Проблеми с раздялата: Вашето дете може да изпитва трудности да се отпусне и да заспи, ако се чувства разстроено, че ви няма. Опитайте с много дълго гушкане преди лягане, защитен предмет като одеяло или плюшено животно или оставете вратата на стаята отворена, когато го сложите да си легне.
  • Кошмари : Повечето деца ще преживеят кошмари в един или друг момент. Кошмарите могат да се появят след стресиращо физическо или емоционално събитие или могат да бъдат причинени от треска. Вашето дете може да ви извика за утеха. Говорете спокойно, гушкайте и успокоявайте детето си.

Кога трябва да се говори с лекар?

  • Силно хъркане: Ако детето ви редовно хърка силно, това може да е признак на проблем.
  • Ходене на сън: Ходенето насън е разстройство, при което детето е частично будно, но не напълно. Вашето дете може да седи в леглото и да повтаря определени движения, като например да търка очите си. То може да стане от леглото и да се разхожда из стаята. Когато говорите с детето си, то обикновено няма да ви отговори. Ако детето ви ходи насън, важно е да се уверите, че зоната е безопасна. Внимателно насочете детето си обратно в леглото, без да го събуждате. Ако проблемът продължава, свържете се с Вашия лекар.
  • Нощни ужаси: Те са различни от кошмарите. Децата с нощни ужаси крещят неконтролируемо, може да дишат бързо и изглеждат като будни. Ако събудите детето си, то вероятно ще бъде объркано и може да отнеме повече време, за да се успокои и да заспи отново. Нощните ужаси обикновено се случват на възраст между 4 и 12 години, но могат да се случат и на деца на 18 месеца. Повечето деца ще ги надраснат, но за всеки случай, говорете с Вашия лекар, ако продължават.

 

You May Also Like