Характеристики и качества на гипсокартона

Тегло на гипсокартона

Основното предимство на гипсокартона е лекотата. Теглото му е значително по-ниско от това на други материали, дори със същия обем, предвид дебелината му и начина, по който е монтиран на рамкова основа. Теглото на стена или преграда е няколко пъти по-малко от това на тухлената зидария. Определено това, което може да се направи от гипсокартон, е малко вероятно да излезе от газобетон и пенобетон, които все още трябва да се полагат в редове.

Изчисляването на теглото на гипсокартонен лист е изключително просто. Дебелината на листа се взема в милиметри и това ще бъде номиналното тегло на един квадратен метър в килограми. Това е за конвенционалния гипсокартон. За други видове коефициентът ще бъде от 0,8 до 1,4 за преобразуване на милиметри в килограми. Това се дължи на наличието на допълнителни добавки в състава на гипс и картон, които им осигуряват защита от влага и огнеустойчивост.

Сила на гипсокартона

На първо място, здравината на материала се развива въз основа на изискванията, за които е необходим гипсокартон. Съгласно стандарта GOST 6266-97 към лист от гипсокартон с дебелина 12,5 mm и размер 350 mm трябва да се приложи 322 N надлъжна сила и 105 N напречна сила, за да се срути. Параметрите са много по-ниски от тези на тухли или газобетон. От които често се правят прегради, но това е повече от достатъчно за изграждането на здрави и надеждни стени. Които могат да издържат на допълнителни натоварвания.

Трябва да се отбележи, че стандартите описват долната граница на допустимите товари. За да премине тестовете, е достатъчен дори не особено качествен гипс, който може да се разпадне или лесно да се спука от правене на дупки в него. Или по време на монтажа върху рамка. Качеството на световните производители, като Knauf, е в пъти по-високо от допустимите стойности. Така че, преди да изберете гипсокартон за ремонт или преустройство, трябва внимателно да разгледате качеството на гипса и картона, от които е направен.

You May Also Like