Рафтинг за начинаещи – I част

Рафтинг за начинаещи – първа част

С всяка година броят на феновете на рафтинга непрекъснато се увеличава.

За опитните водни туристи това е чудесна възможност да направят пътуване по труден маршрут. За начинаещи рафтингът е атрактивен, заради своята демократичност – след кратка подготовка отиват на рафтинг дори тези, които никога не са се учили да гребат.

Нека се опитаме да разберем какво представлява съвременният рафтинг и как да изберем правилно рафтинг туровете.

Рафтинг се нарича класическото спускане по речните прагове върху големи, без рамки, надуваеми съдове (салове). Саловете са надеждни и устойчиви на вода, имат голяма плавателност и са удобни за настаняване на групи от 6 -12 души. Благодарение на такива плавателни съоръжения, рафтингът по бурните бързеи престава да бъде привилегията на опитните водни туристи, които ги преодоляват на салове и канута.

Рафтинг тур

Преди да вземете решение за участие в рафтинг тур, е необходимо да се оцени сложността на маршрута. Повечето от бързеите на бурните реки са подходящи за рафтинг по определени участъци от канала и само на определено водно ниво. Сложността на маршрута зависи от препятствията, които ще трябва да бъдат преодолени (отделни камъни, бързеи, шахти, спускания и други). Според Международната класификация на опасностите от препятствия, всеки участък на бушуващата река има определена категория. Колкото е по-високо разположена, толкова по-опасни са препятствията и по-рисков е маршрутът.

При рафтинг турове за участници без специално обучение е забранено преодоляването на препятствия над третата категория. Това обаче не изключва вероятността от екстремна ситуация. Въпреки, че освен прилив на адреналин, тя с друго не заплашва. За по-взискателните рискови и опитни спускачи са предвидени специални експедиционни турове, които включват многодневен рафтинг по най-опасните и бурни реки.

За търговски обиколки, присъствието на инструктор на борда е абсолютно задължително, тъй като, дори и на относително прости маршрути, някои участници може да нямат необходимия опит за водни пътувания. По време на рафтинга инструкторът дава прости команди в посока на работа с греблата. Членовете на екипа трябва да се опитат да ги направят възможно най-точно. Спортистите, поканени от туристическите компании, често действат като инструктори в трудните участъци.

към част 2

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *