Рафтинг за начинаещи – II част

… Рафтинг за начинаещи – втора част

Популярността на маршрутите е повлияна от много фактори.

В рафтинг за начинаещи – втора част ще ви разкажем още интересни факти за водното приключение.
В допълнение към задължителното получаване на бурни емоции за туристите, важно е също така удобството да се стигне до мястото, откъдето ще започне маршрут. Комфортното използване на цялото оборудване , наличието на природни, исторически или културни забележителности. Днес рафтингът не е просто гребане, а пълноценна многодневна експедиция. Тя включва спирки на живописните места в природата, нощувки в палатки, готвене на огън, песни, свирене на китара. За начинаещите, които не са готови за такова „дълбоко гмуркане”, се предлагат екскурзии през уикенда.

Независимо от сложността на маршрута и мястото на неговото преминаване, всеки участник в рафтинга трябва сериозно да се отнесе към качеството на предвидения плавателен съд и екипировката. При проектирането на лодката трябва да бъдат осигурени надуваеми, фиксиращи, напречни елементи, за застраховане срещу падане зад борда. Тъй като е трудно напълно да се изключи вероятността от такъв инцидент (както и спътник), всеки член на групата трябва да има индивидуално защитно оборудване (каска, спасителна жилетка).

За това трябва да се погрижи туристическа компания – организатор на спускането.

В някои случаи може да е необходимо допълнително оборудване.

Например, за рафтинг по високопланински реки с ледена вода, ще е необходим водолазен костюм. Ако предстоят дълги пешеходни преходи, ще Ви помогнат специални обувки с оребрена гумена подметка.

Няма да е излишно да Ви напомним за необходимостта от умение да плувате, защото няма как спасителната жилетка сама да Ви достави до брега. И все пак, най-надеждният начин за спасяване е самата лодка. Ето защо, ако сте се оказали извън борда, дръжте се за него го, за да не преодолявате препятствията сами.

Някои туристи се отнасят към рафтинга като към развлекателнна водна атракция, но това далеч не е така.

При рафтинга има някои ясни правила, които са необходими да бъдат стриктно спазвани.

Само тогава този спорт ще се превърне във вълнуващо приключение, ще обедини екипа от единомислещи хора в едно цяло, ще освободи емоциите и чувството за успешно справяне и удовлетворение в начинанието.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *