Какво представлява химическото чистене

За процеса на химическото чистене

Първите доказателства за химическата обработка на дрехите са свързани с римския град Помпей. Има данни за измиване с използване на алкален воден разтвор, амоняк и амоняк. От древни времена човек може да измие мръсотията от повърхността на дрехите с помощта на химикали. В Помпей се използва ликьор – воден екстракт от дървесна пепел, състоящ се главно от калиев и натриев карбонат в разтвор. Има силна алкална реакция. Затова се използва за миене и измиване вместо сапун, за изработване на кожа и т.н. Амонякът в различни химически форми все още се използва активно в перилните препарати.

Моментът на „откриване“ на химическо чистене се счита историята, когато случайно са били разлети нефтените продукти върху мазна кърпа. Тогава се е установило, че химическият разтвор, получен от масло, разтваря мазнините. Този момент е малко посветен в източниците. Известно е само, че ефектът е бил известен още от 1840-те години, а първата разтворима фирма за измиване е Jolly-Belin в Париж. Освен това, като разтворител за почистване на петна, се е използвал запалим химикал. Като керосин, бензин, камфен и други вече известни течности. През 30-те години на миналия век се получава перхлоретилен. Това е първият разтворител със същото високо ниво на разтваряне на замърсители, но не и експлозивен. От този момент нататък става възможно химическо чистене, а през 40-те години се появяват такива машини.

Историята на химическото чистене

За първи път нефтопродуктите за почистване на дрехите са използвани от французина Жан Батист Джоли през 1825 година. Забеляза, че покривката на масата в къщата му се е отървала от няколко стари петна, след като прислужницата случайно изля керосин върху нея, запълвайки лампата. Това го подтикна към идеята за отваряне на първото в света на химическото чистене. Мястото, където дрехите се почистват изключително с керосин.

Трябва да се отбележи, че методът на химическо чистене, предложен от Jolly, остава тайна от много време и британците го наричат ​​„френско почистване“. С течение на времето, Jolly подобри технологията чрез преминаване от чист керосин към използването на разтворител, наречен „Camfin“. Този разтворител, между другото, също изгаря добре и може да се използва в лампи.

Трябва да се отбележи, че всъщност химическото почистване е измислено много по-рано. Дори терминът „химическо чистене“ е бил използван по времето на Древния Рим. Тогава различни почистващи прахове и вещества и прахове са били използвани за почистване на текстил, за да се отстранят мазни петна от дрехи.

Основна информация за процеса на химическото чистене

Въпреки очевидните предимства на химическото чистене, предлагано от французите, преходът към него от конвенционалното измиване е бил изключително бавен. И въпреки че собствениците на пералните са извършили експеримент още през 1880 г. и установили, че подготовката, измиването и гладенето на едно сако отнемали до четири часа общо, докато химическото чистене било няколко пъти по-бързо, това не променило нещата. В същото време химическото чистене не станало по-популярно дори след механизацията му през 1869 г., между другото, не от французите, а от британците.

Едва след 1920 г., когато се появи нов разтворител, перхлоретилен, и се появиха доста продуктивни и надеждни машини за химическо чистене, химическото почистване на домакинствата се превърна в реалност. И най-накрая той се появява след края на Втората световна война, благодарение на факта, че западната индустрия е успяла да премине от производство на военни стоки към мирни железници и много предприятия се справят с разработването и производството на модерно оборудване за индустрията.

Едва след 1920 г., когато се появил нов разтворител – перхлоретилен, и са се появили нови продуктивни и надеждно почистващи средства,  химическото почистване на домакинството станало реалност. И най-вече това се случва след края на Втората световна война, благодарение на факта, че западната индустрия е успяла да премине от производството на военна техника в много предприятия на съвременна техника за промишлеността.

Общо има четири основни вида химическо чистене:

Химическото почистване в перхлоретилен (сухо почистване) е най-често използваният и добре познат метод за химическо чистене. Принцип на действие: перхлоретиленът разтваря мазнините и заедно с това отстранява замърсяванията от продукта. Спасяване този метод не може да бъде наречено, защото заедно с грес и замърсявания продуктът може да загуби първоначалния си цвят, водоотблъскващи и защитни импрегнации, които след това трябва да бъдат възстановени.

Aqua brush е екологично чиста технология, защото не използва силни химикали (органични разтворители, киселини, основи). Аква почистването се основава на принципа на минимално механично въздействие върху продукта и максимална екологична безопасност по отношение на околната среда.

Разлика между аквачистки и миене:

Отсъствието на прахове и наличието на течни добавки, които в допълнение към миещия ефект запазват формата на влакното и предотвратяват свиването и разрушаването на багрилото.

Намален механичен ефект и ниска температура на обработка (по правило не повече от 27 градуса).

За някои видове продукти аквахистката е единственият приемлив метод за обработка. Например, за ярко оцветени продукти с блясък, кристали и т.н., комбинирани продукти, пухени якета, сватбени рокли, меки играчки.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *