Почистване на дюзите: Защо е нужно то?

Причини, поради които се налага почистване на дюзите

Днес, както при дизеловите, така и при бензиновите двигатели, впръскването от дюзите се контролира от импулс от ECU, който регулира времето на пръскане заедно със състава на сместа въздух-гориво, въз основа на ефективността на катализатора/филтъра за твърди частици, както и данни от сензори за кислород/CO2.

При нормална работа на дюзите горивото се раздробява на малки частици, лесно се смесва с въздуха и се изгаря ефективно. Но ако проходите или каналите на дюзите се замърсят, няма да може да говорим за високо прецизно дозиране или равномерен модел на пръскане.

Защо дюзите се замърсяват?

Говори се, че Клод Луи Бертоле, докато отмивал ръцете си от откритата от него Бертолетова сол, веднъж казал: „Мръсотията е вещество, което не е на мястото си“.

По отношение на инжекторите, замърсяването на каналите на дюзите може да се появи естествено вътре в тях – това са утайки от тежки горивни фракции, остатъци от неизгорели горивни възли или продукти от износване на горивната система.

Но има замърсители, които при работеща горивна система при никакви обстоятелства не бива да попадат в дюзите. Вода, ръжда, фин пясък – всички те могат да преминат през мрежата на горивната помпа, но трябва да се задържат във финия филтър.

Той принципно не задържа много мръсотия и ако е силно замърсен, завесите й могат да се разкъсат и да пропуснат всичко ненужно.

Пулверизаторът на съвременните дюзи има най-тънките канали, така че отлаганията с дебелина няколко микрона значително намаляват напречното сечение на канала на дюзата и нарушават равномерността на модела на пръскане.

Ако говорим за оперативни проблеми, състоянието на инжекторите се влошава от използването на нискокачествено гориво, кратки пътувания в градския цикъл и трудни условия на работа.

Замърсяването на дюзите води до преобогатяване на горивната смес (да се чете: повишен разход на гориво), влошаване на запалването, прекъсване на запалването, както и има комплексно негативно въздействие върху основните системи на автомобила. Това налага нуждата за почистване на дюзите.

You May Also Like