Последици от дефицит на витамин D за организма и за костната система

Хиповитаминозата може да доведе до сериозни нарушения в организма. На първо място, при дефицит на витамин D, костната структура страда. Поради лошото усвояване на калция те стават по-крехки, настъпва загуба на костна маса. Тази ситуация често се наблюдава при хора в зряла възраст, жени по време на менопаузата. Тези категории са най-податливи на остеопороза. Намалената костна плътност на костната система увеличава риска от фрактури, които могат да възникнат дори при леки наранявания при хора с това заболяване. Това води до дълготрайна инвалидност, а в тежки случаи става причина за инвалидност.

Последици от дефицит на витамин D

Лекарите подчертават жизненоважното му значение за бебета и деца в предучилищна възраст и юноши.

Дефицитът на холекалциферол при жена по време на бременност пречи на нормалното развитие на плода, увеличава вероятността от раждане на дете с разстройство от аутистичния спектър. За новородените холекалциферолът е един от най-важните компоненти във връзка с активния растеж и образуването на скелета.

Липсата на витамин D в ранната детска възраст може да причини рахит, при който костите стават деформирани и крехки. Подрастващите с хиповитаминоза са изправени пред изоставане във физическото и интелектуалното развитие и са по-податливи на инфекции.Заболявания на вътрешните органи и системи, при които се нарушава усвояването на витамини и превръщането им в активни метаболити (продукти на обмяната); прием на кортикостероиди, лекарства за понижаване на холестерола.

При възрастните хора липсата на витамин D може да се прояви като влошаване на общото състояние на тялото, болки в мускулите и костите, депресивно настроение, косопад, бавно зарастване на рани и чести настинки, понижен имунитет.

Каква роля играе витамин D в организма?

Основни функции;

  • Усвояване на калций. Без наличието на витамин D, метаболизмът на калций и фосфор в организма е просто невъзможен.
  • Участие в работата на имунната система, както и в защитата не само от различни инфекции, вируси, но и в предотвратяването на деленето на туморните клетки.
  • Защитен ефект срещу някои видове рак (доказано е, че повишената доза витамин D може да подобри преживяемостта на пациенти с рак).
  • Участие в метаболизма (затлъстяване, захарен диабет).

You May Also Like