Скачане на батут

Скачане на батут – ползи, опасности и противопоказания

Скачането на батути се смята основно за забавление за деца, защото именно за малките членове на обществото в паркове и площади се поставят всички видове надуваеми и гумени атракционни съоръжения. А всъщност, кой възрастен не би искал за момент да се качи заедно с детето си на един батут. Да се забавлява от сърце, излитайки във въздуха? Това не е само приятно занимание, то е и полезно.

Ползи от батут за възрастни

Подобно занимание придобива все по-голяма популярност сред възрастното население. Появяват се всякакви места, където можете да влезете и в компанията на съмишленици да се насладите приятно на свободното си време. Собствениците на собствена си градина или на фитнес зала инсталират батути у дома си и в свободното си време скачат и разтоварват.

Какво ги мотивира да направят това?

На първо място, голямо удоволствие се получава от заниманията на това спортно съоръжение. Факт е, че подобрява настроението, да, неоспорим факт. Освен това той е в състояние да замени велоергометъра и е отлична алтернатива на аеробните упражнения.

Скачане на батут. На първо място ползата е, че той добре тренира вестибуларния апарат. Всъщност, по време на скока, човек рефлексно се опитва да заеме позиция, която ще му позволи да запази равновесието, за да се приземи успешно. Такива занимания тренират вестибуларния апарат, развиват го и подобряват координацията на движенията. Такава игра е изключително полезна за укрепване на мускулите на гърба и гръбначния стълб, това е отлична превенция на остеохондроза и се използва и при лечението на това заболяване.

Опасности

За тези, на които са противопоказани тренировкит, поради невъзможност да се вдигат тежести, или на които са с ниско налягане или вегетативно-съдова дистония, можете да изберете занимания с батут. При това само да спечелите, защото това е много добро аеробно натоварване за тялото.

Полза от батута!

8 минути скокове заменят 3 километра бягане и подобряват чревната перисталтика и кръвообращението, повишават еластичността и издръжливостта на кожата, тренират дихателната система и всички мускулни групи, намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, подобряват психическото и емоционалното състояние.

Към статия Рафтинг за начинаещи – Част I

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *