Пирацетам

Пирацетам е ноотропно лекарствено средство. Според определението на експертите от Световната здравна организация, ноотропи се наричат препаратите, оказващи активиращо влияние при учене, подобряващи паметта и интелектуалната дейност, също както и повишаващи устойчивостта на мозъка към агресивни въздействия. Пирацетамът влияе положително върху кръвообращението, обменните процеси на главния мозък. Лекарството проявява изразена ноотропна активност:

  • Стимулира интегративната дейност на главния мозък и интелектуалната активност.
  • Помага за усилване на паметта
  • Облегчава процеса на обучение
  • Повишава умствената работоспособност

Пирацетам

Пирацетамът е разработен в средата на 60-те години на 20 век от биофармацевтическа компания UCB Pharmaceutical в Белгия и първоначално се е използвал за лечение на морска болест. По натам във времето са се провеждали интензивни изследвания по изучаване на фармакологичната активност на препарата. Открити били неговите способности да облегчават процеса на учене, да служи като профилактика на амнезия, предизвикана от гипоксия, а също да нормализирваелектроенцефалограмата след претърпяно понижаване на нивото на кислород в главния мозък. Пирацетамът подобрява връзките между двете полукълба на главния мозък и синаптичната проводимост в неговите висши структури, възстановява и стабилизира съзнанието, паметта, речта, повишава умствената работоспособност, подобрява мозъчния кръвообмен.

Фармакологично действие на Пирацетам

Пирацетамът притежава положително влияние върху обменните процеси на невроните, подобрява дейността на централната нервна система. Лекарството нормализира вътреклетъчното съдържание на аденозинтрифосфат и аденозинфосфат, подобрявайки функцията на невроните в условия на кислороден глад, отравяне или стареене на организма. Това активира синтеза на ядрената рибонуклеинова киселина, фосфолипидите и съответните ферменти.

Пирацетамът подобрява предаването на информация между двете полукълба на мозъка и усилва кортико-субкортикалната импулсация. Работи за подобряване интегративната функция на мозъка, памет, концентриране на вниманието и интелектуална способност при болни с функционални и органични нарушения на ЦНС.

Подобрението на енергетичните процеси под влияние на пирацетама води до усилване на утилизирането на глюкозата и високоенергичните съединения в мозъчната тъкан. Kато увеличава концентрацията на фосфорните съединения в мозъка, препаратът нормализира функцията му след хипоксия и токсични въздействия на барбитуратите. Препаратът намалява агрегацията на тромбоцитите, а при нарушена еластичност на еритроцитите, подобрява способността им към изменение на формата и преминаването по мозъчните съдове, съкращава продължителността на вестибуларния нистагъм.

Пирацетамът не притежава противохистаминни, успокояващи аналгетични свойства и не предизвиква нежелателни промени в сърдечно-съдовата и дихателните системи.

Лекарството не се натрупва в организма, не води до лекарствена зависимост, не се превръща в гама-аминомаслена киселина и не увеличава съдържанието й в мозъка.

Пирацетамът няма психостимулиращо действие

Пирацетамът се предлага в различни лекарствени форми:

  • Таблетки, покрити с обвивка
  • Капсули
  • Разтвор за вътремускулно и вътревенозно вкарване
  • Разтвор за инфузии
  • Разтвор за вътрешен прием

Количественият състав на опаковките е разнообразен. Основно фармацевтичните компании пускат капсули по 20 или 60 бр. Има и такива по 10 до 60 бр., а индийските например са до 200 бр. в една кутия. Разтворът се предлага по 5, 10 или 20 ампули. Количеството таблетки в една опаковка е най-често 30 или 60 бр.

Състав на Пирацетам

Основното действащо вещество на препарата е пирацетам. Съставът на допълнителните вещества зависи от формата на лекарственото средство.

 Таблетки, покрити с обвивка

Пирацетам 200 мг; картофено нишесте, поливинилпиролидон нискомолекулен медицински (повидон), магнезиев хидроксикарбонат (основен магнезиев карбонат), калциев стеарат; Съставът на таблетката е захароза, нискомолекулен поливинилпиролидон медицински (повидон), магнезиев хидроксикарбонат (основен магнезиев карбонат), колоиден силициев диоксид (аерозил), титанов диоксид (титанов диоксид), пчелен восък, тропелин.

Капсули

Пирацетам 400 mg; магнезиев карбонат, калциев стеарат; съставът на капсулата е титанов диоксид, вода, желатин

Разтвор за вътремускулно и вътревенозно въвеждане

Един милилитър от лекарството съдържа 200 mg пирацетам; натриев ацетат трихидрат; оцетна киселина, разредена с 30% до рН 5.0 – 7.0; вода за инжектиране.

Разтвор за вътрешен прием

Пирацетам 20,0 g; глицерол 85%, натриев захаринат, натриев ацетат, метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат, кайсиево ароматизиращо средство, аромат на карамел, ледена оцетна киселина, пречистена вода

Показания Piracetam

Симптоматично лечение на психо-органичен синдром, особено при възрастни пациенти, страдащи от загуба на памет, замайване, намалена концентрация и активност, настроение лабилност, поведенческо разстройство, нарушение в походката, както и при пациенти с болестта на Алцхаймер и сенилна деменция от Алцхаймеров тип.
Последици от исхемичен инсулт, като смущения на говора, нарушения на емоционалната сфера, повишаване на двигателната и психическа активност.
Хроничен алкохолизъм – за лечение на психо-органични и синдроми на отнемане.

Период на възстановяване след травматично увреждане на мозъка и интоксикация на мозъка.
Вертиго и свързаните с това нарушения на равновесието, с изключение на замайването на вазомоторния и психически произход.
В комплексната терапия на ниско ефективно учене при деца с психоорганичен синдром.
Като част от сложната терапия на сърповидно-клетъчна анемия.

Противопоказания

Хеморагичен инсулт, тежка бъбречна недостатъчност (при CC <20 ml / min), повишена чувствителност към пирацетам.

Употреба и дозировка

Преди хранене. За възрастни – в рамките на 30 – 160 mg на килограм телесно тегло на ден в 2 – 4 дози. Продължителността на лечението е 6 до 8 седмици.
Ако е необходимо, приложете интрамускулно или интравенозно  начална доза от 10 g на ден. Когато се прилага интравенозно на пациенти в тежко състояние, дневната доза може да бъде 12 g. След клинично подобрение дозата постепенно се намалява и се прехвърля в прием през устата..
за деца – в рамките на 30-50 mg на килограм телесно тегло на ден в 2-3 дози. Лечението трябва да продължи поне три седмици.

Странични ефекти

От страна на храносмилателната система: диспептични симптоми, коремна болка – редки.
От страна на централната нервна система: нервност, възбуда, раздразнителност, тревожност, нарушения на съня, замаяност, главоболие, тремор, в някои случаи слабост, сънливост – рядко.
Други нежелани реакции са повишената сексуална активност.
В някои случаи активиращият ефект на пирацетам може да се прояви под формата на такива странични ефекти като ажитация (хиперкинезия), нарушения на съня

Предозиране

В случай на предозиране има увеличение на възможните нежелани реакции.
Първа помощ – прием на активен въглен, симптоматична терапия, възможно е хемодиализа (ефективност 50-60%), няма специфичен антидот. Контрол на терапията, внимание при използването.

Piracetam следва да се използва с повишено внимание при пациенти с тежки хеморагични нарушения, риск от кървене (например със стомашна язва), нарушена хемостаза, при пациенти с хирургични процедури, включително стоматологични процедури при пациенти, приемащи антикоагуланти и антитромбоцитни средства, включително ниски дози ацетилсалицилова киселина.

При лечение на кортикален миоклонус трябва да се избягва рязкото прекратяване на лечението, тъй като това може да доведе до възобновяване на пристъпите.
В случай на нарушения на съня, инструкциите за употреба препоръчват премахване на вечерния прием на пирацетам, добавяйки тази доза към дневния прием.

Употреба при нарушена функция на бъбреците

Да се използва с повишено внимание при пациенти с бъбречна недостатъчност. Препоръчва се непрекъснато проследяване на показателите на бъбречната функция. Противопоказан при тежка бъбречна недостатъчност (при CC <20 ml / min).

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *