Отслабване с тренировки

Отслабването е  комбинативен процес, често с голяма продължителност във времето и обикновено изисква определена отдаденост.  Комбинация от хранене и спорт са най-правилният начин да се достигне до крайната цел.

Тук ще разгледаме основно тренировъчния процес:

Движението е задължително за всеки човек, който няма физически ограничения. Движението е живот, за да протичат физиологичните процеси в тялото ни нормално, без затлачвания и затруднения, нашето тяло трябва да е постоянно в движение.

Спортът съществува от векове, като изначално е бил начин за оцеляване на хората, в последствие се превръща в атракция за масите а към ден днешен, освен атракция е и начин на живот, мода и сериозно увлечение. Добрата новина е, че младежите все повече се увличат в спорта, всички тренират…крос фит, фитнес, бокс..всички са в залата. Вече е модерно да си ..фит.

Но да разгледаме отслабване с тренировки.

При спорта и движението, повишаваме значително енергиния разход и горенето на калорий. За да свалим 1 кг. подкожна мазнина, трябва да изгорим 7000 калорий. Разумният начин за здравословно отслабване е по 0,5 до 1 кг на седмица. Това означава да имате разход 7 хил. без да ги наваксвате с храната, разбира се.

Кардио

Това включва всички високо интензивни тренировки, повишаващи пулса. Обикновено пулса по време на кардио, се ускорява с около 40-50% над пулса в покой. Това включва – бягане, колоездене, бързо ходене, аеробика, тае бо, канго-джъмп и т.н.

С кардио тренировките горим значително количество подкожни мазнини. Освен това другите ползи също не са за пренебрегване:

 • Подобрява състоянието на кожата, поради обилното потене с което тялото се освобождава от токсините.
 • Подобрява качеството на съня
 • Подобрява мисловните процеси
 • Подобрява стойката
 • Подобрява сърдечната дейност
 • Подобрява оросяването на крайниците
 • Повишава метаболизма

Какво трябва да знаем преди да започнем?

Всеки има различни способности. Ако сте начинаещи в джогинга например, започнете с  интервали от 5 до 10 мин с равномерно темпо. Нормалната продължителност варира между 15-40 мин за тренирани хора. Важно е да можете да контролирате пулса си и ако усетите затруднение, по-добре спрете. Важно е също да знаете, че ако тренировката е с недостатъчна продължителност, то тя ще е неефективна. А ако е прекалено дълга, това е възможно да доведе до мускулен разпад. Но започнете постепенно и надграждайте с времето.

Загрявката е задължителна

Загрявката е задължителна част от всяка тренировка, когато правим отслабване с тренировки. С нея загрявате мускулите си, правите ги по-еластични и готови за натоварване. Без загрявка, рискувате да се контузите.

Тренировка с тежести

Тренировките с тежести е най-добрият начин за оформяне на мускулатура и стягане на тялото. Погрешно схващане, особено сред жените е, че тежестите ще ги направят обемисти и мускулести. А резултата е точно противоположен.

Тежестта гори много калории, изгражда мускула, оформя го и придава на тялото добра форма. Подобрява се стойката, увеличава се функционалността на тялото и дава самочувствие.

Други ползи от тренировка с тежести:

 • Подобрява метаболизма
 • Оформя тялото
 • Подобрява съня
 • Повишава продуктивността в работата и ежедневието
 • Заздравява ставите и костите
 • Подобрява стойката
 • Намалява риска от остеопороза

Тренировките с тежести са опасни за хора, които са тотално неподготвени и не са наясно. Правилното изпълнение при тях е основното, на което да наблегнете първоначално. Неправилното изпълнение първо – не дава нужния резултат, второ – крие опасност от травми. Ако сте новак, наблюдавайте другите в залата и се учете от тях или попитайте треньор. Заложете на техниката и постепенно надграждайте за да получите добри резултати.

Имайте търпение, иска се време и концентрация за да имате ефекта, който търсите. И тук е особено важна загрявката. Загрейте с няколко минути кардио, направете стречинг, раздвижете ставите и едва тогава пристъпете към силови тренировки. Ако сте отдадени, резултатите ще усетите още след първия месец!

Към статия за Скачане на батут:

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *