Можем ли да отслабнем без гладуване

Можем ли да отслабнем без гладуване? Разбира се, че е възможно и е най-правилното за тялото ни, без да причиняваме вреда на здравето!

Можем ли да отслабнем без гладуване

Съществуват няколко правила за това. Ето кои са те:

  1. Хранете се често, приемайте храната на малки порции. Това са 3те основни приемания на храна плюс още 2 допълнителни. Бавно и продължително сдъвквайте храната, чувствайте вкуса й.
  2. Не се хранете, ако не сте гладни. Не го правете просто „за компания“ или на принципа „само ще го опитам“. Сформирайте си лична култура на хранене, един от елементите на която е – да се храните в едни и същи часове на деня. Тогава тялото Ви „ще очаква“ храна и ще е готово физиологически да я приеме и усвои, ще чувате сигнала за глад в часовете, когато следвате.
  3. Как правилно се отслабва без сривове? Изработете си навик да не слагате на масата цялото съдържание на хладилника. Направете порцията за хранене не много голяма и се хранете само с едно блюдо. Това е напълно достатъчно и полезно за организма.
  4. Между 3те основни хранения, избирайте за лека закуска зеленчуци и плодове, които не са много сладки – например ябълка, морков. Орехите са много добър избор, независимо от това, че са калорични, хапнете 3 ореха, сдъвчете ги бавно, те прекрасно ще утолят глада и ще осигурят необходимите вещества на тялото Ви. Друг вариант е – едно мюсли с плодове, то ще Ви даде енергия за деня и може да се хапва в движение, между задачите на деня.
  5. За тези, които са свикнали да се хранят бързо – помнете, че сигналът за засищане постъпва в мозъка ни около 20 минути след хранене. Постарайте се да се научите да дъвчете по-дълго всяка хапка, това е полезно и ефикасно за правилното смилане на храната.

Още идеи за трайно отслабване

  1. Не се хранете в компанията на телевизора или докато четете вестник или друго. В тези случаи се случва автоматичното хранене, без концентрация върху процеса на приемането на храната, тогава се поглъща ненужно, излишно количество храна.
  2. Намалете количеството сол, което сте свикнали да употребявате. Солта притежава свойството да стимулира употребата на повече храна, тъй като предизвиква ожадняване, което повечето случаи се възприема като чувство на глад.
  3. Добавяйте повече подправки към храната. Наситеният, богат вкус прави храната по-ароматна и е по-полезна. За ползата на правилно подбраните подправки може много да се пише и говори.
  4. Направете си седмична балансирана нискокалорична, и в същото време интересна диета. Например средиземноморски тип, съчетание на морски продукти, зеленчуци, зехтин, подправки.
  5. Ако изберете да отслабвате смислено и с вкус, това може да се превърне в приятно занимание. Ще можете да видите резултат само след една седмица.

Можем ли да отслабнем без гладуване? ДА: Отслабвайте правилно и с удоволствие!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *