Модерни септични ями: материали, видове и аксесоари

Модерни септични ями: Материали на резервоара

Тялото на едни модерни септични ями обикновено е направено от материал, проектиран да издържа добре на разрушителни сили. Сероводородните газове, създадени от отпадъчните води в резервоара, натискът върху резервоара от това, че е под земята (както гравитационно, така и хидростатично налягане). И подобни сили могат да причинят повреда на материалите на резервоара. Обикновено се използват бетон, фибростъкло и пластмаса.

Бетонни септични ями

Бетонът е здрав и все още се използва за някои септични ями днес. Въпреки това, въпреки че бетонът е сравнително достъпен материал за резервоар. Той не се счита за най-дълготрайния съвременен материал за септична яма поради два недостатъка. Едната е, че бетонът може лесно да се напука поради утаяване, земетресения и натиск отгоре. Второто е ерозия от отпадъчни газове.Бетонът на септичната яма може да е корозирал от натрупването на сероводородните газове, които канализацията отделя. Газът може да се превърне в киселина, която се разяжда в бетона. Капакът, преградите и тялото на резервоара могат да ерозират бавно с течение на времето, което в крайна сметка може да доведе до опасност от срутване.

Фибростъкло

Материалът от фибростъкло е сравнително неуязвим за киселинни атаки, което означава, че може да избегне ерозията, на която бетонът може да бъде податлив. Резервоарите от фибростъкло също са по-малко склонни да се утаят и да се напукат. Въпреки това, тези резервоари са по-леки от бетона. Следователно трябва да бъдат закотвени, за да се предотврати изплуване, когато земята се насити.

Пластмасови септични ями

Пластмасата е третият най-разпространен съвременен материал за модерни септични ями. Въпреки че пластмасата често се смята за вредна за околната среда, тъй като отнема цяла вечност, за да се разгради, същият аспект може да бъде спасител в това приложение. Липсата на биоразградимост на пластмасата означава, че дори когато е в контакт с разлагащи се отпадни води, пластмасовият резервоар може да остане в експлоатация дълго време.

Видове

Видът на инсталираната септична яма може да зависи отчасти от характеристиките на ситуацията във вашия дом. Например, ако полето за септично извличане е нагоре от резервоара или включва септична могила, вашият резервоар може да включва помпено отделение. Ето типичните стилове на септични ями, които ще намерите на пазара и в задния си двор.

Едно отделение

Резервоарът с едно отделение е основен стил, който се използва от десетилетия. Той работи, като оставя отпадъчните води да се утаят в резервоара. След което позволява само на средния течен слой да се насочи към полето за излугване (след като твърдите частици са се утаили в долния или горния слой).

Две отделения

Резервоарът с две отделения е като основен резервоар, но с допълнителна камера, предназначена да подобри работата. Някои населени места диктуват новите резервоари да имат поне две камери. Това е така, защото функцията за двойна обработка може да подобри качеството на отпадъчните води.

Три отделения

Някои септични ями може да имат две камери за преработка на отпадъчни води и трета за поместване на помпа (или могат да включват отделен резервоар за помпа). Други могат просто да имат три камери за обработка, за да увеличат още повече ефективността на обработката.

Допълнителни компоненти

В допълнение към тялото на резервоара, всяка функционална септична яма е оборудвана с капак на резервоара и прегради или тройници и трябва да има също щранг, екран и филтър за прегради.

Компоненти на преградата

Преграда или санитарен тройник е проектиран да стои на входа или изхода на септичната яма. За да насочва и контролира потока на отпадъчните води. Бетонните прегради са оформени като частична стена пред входа и изхода. Докато санитарните тройници са направени от пластмасови тръби с 90-градусов ъгъл. Пластмасовите тройници са за предпочитане в модерен резервоар; обаче и двата дизайна имат подобни функции.

Компоненти за достъп до резервоара

Отворът за достъп до всяко отделение на резервоара е покрит с капак, който в по-старите септични ями може да бъде заровен и трудно достъпен. Съвременните продукти за подобряване на достъпа и безопасността включват щрангове, за да осигурят достъп до резервоара до повърхността, защитени от деца капаци на щрангове и предпазни екрани, които пасват вътре в щранга.

Както можете да видите, формата, съставът и принадлежностите на съвременната септична яма могат да варират от една яма до друга. Нуждите на вашата система може да варират в зависимост от типа резервоар, който имате и колко добре е оборудван.

You May Also Like