Модафинил – какво е това?

Какво представлява този препарат?

Това е стимулатор oт ново поколение, който е способен да регулира процеса на бодърстване, без да е в ущърб на съня, което понякога се случва в съвременния свят и забързан начин на живот.

За първи път веществото е било синтезирано в края на 70те години на миналия век от френската фармацевтична компания „Lafon Group“. През декември 1998 година в САЩ е било разрешено производството на модафинил и тий е бил пуснат в производство под патентованото наименование „Провигил“.

Как действа и на какво модафинилът?

Модафинилът усилва отделянето на допамин в ЦНС, а също и усилва отделянето на гама-аминомаслена киселина.

Одобрен е в повечето страни под името Алертек, Провигил и Модалерт като препарат за лечение на нарколепсия – неконтролируеми пристъпи на дневна сънливост, предизвикани от соматични (неврологични) разстройства.

Модафинил подтиска желанието за сън, повишава физическата издържливост, подобрява паметта, остротата на интелекта и други параметри на умствената дейност. Важно е да се отбележи, че фармаколоичният му профил няма нищо общо с амфетамините, метилфенифатома и кокаина.

Уникалността на модафинила е в неговата способност да десйства само при необходимост. А също и в липсата на странични ефекти като безпокойство, възбуда, състояние след употреба на алкохол.

Модафинилът не предизвиква привикване, практически не предизвиква еуфория, намалява възбуждането на нервната система и оказва много слабо въздействие върху кръвното налягане.

Може да се използва за поддържане на ясно мислене при дълго отсъствие на сън.

По време на клинични тестове е доказано, че модафинилът притежава много високо ниво на безопасност.

Modafinil приложение

Експериментално модафилинът, като принадлежащ към ноотропиците, се използва за лечение на следните заболявания:

-Болест на Алцхаймер

– Депресия

– Синдром на дефицит на внимание

-Склероза, предизвикана от умора

-Постнаркозно опиянение

– Възрастово намаляване на паметта

– Нарушение на двадесет и четири часовия ритъм

По света

На практика, модафинилът се използва в много армии по света. В специалните служби и в службите за бързо реагиране, във военното разузнаване. В качеството на средство, което усилва вниманието и работоспособността на летците, оперативните специалисти и войниците в бойните части.

Тренираните офицери и войници казват, че модофинилът позволява да се задържат за 40 часа без сън. Като при това запазват способността максимално да се концентрират, ефективно да действат и да взимат решения.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *