Модафинил – какво е това?

Какво представлява този препарат?

Това е стимулатор oт ново поколение, който е способен да регулира процеса на бодърстване, без да е в ущърб на съня, което понякога се случва в съвременния свят и забързан начин на живот.

За първи път веществото е било синтезирано в края на 70те години на миналия век от френската фармацевтична компания „Lafon Group“. През декември 1998 година в САЩ е било разрешено производството на модафинил и тий е бил пуснат в производство под патентованото наименование „Провигил“.

Как действа и на какво модафинилът?

Модафинилът усилва отделянето на допамин в ЦНС, а също и усилва отделянето на гама-аминомаслена киселина.

Одобрен е в повечето страни под името Алертек, Провигил и Модалерт като препарат за лечение на нарколепсия – неконтролируеми пристъпи на дневна сънливост, предизвикани от соматични (неврологични) разстройства.

Модафинил подтиска желанието за сън, повишава физическата издържливост, подобрява паметта, остротата на интелекта и други параметри на умствената дейност. Важно е да се отбележи, че фармаколоичният му профил няма нищо общо с амфетамините, метилфенифатома и кокаина.

Уникалността на модафинила е в неговата способност да десйства само при необходимост. А също и в липсата на странични ефекти като безпокойство, възбуда, състояние след употреба на алкохол.

Модафинилът не предизвиква привикване, практически не предизвиква еуфория, намалява възбуждането на нервната система и оказва много слабо въздействие върху кръвното налягане.

Може да се използва за поддържане на ясно мислене при дълго отсъствие на сън.

По време на клинични тестове е доказано, че модафинилът притежава много високо ниво на безопасност.

Modafinil приложение

Експериментално модафилинът, като принадлежащ към ноотропиците, се използва за лечение на следните заболявания:

-Болест на Алцхаймер

– Депресия

– Синдром на дефицит на внимание

-Склероза, предизвикана от умора

-Постнаркозно опиянение

– Възрастово намаляване на паметта

– Нарушение на двадесет и четири часовия ритъм

По света

На практика, модафинилът се използва в много армии по света. В специалните служби и в службите за бързо реагиране, във военното разузнаване. В качеството на средство, което усилва вниманието и работоспособността на летците, оперативните специалисти и войниците в бойните части.

Тренираните офицери и войници казват, че модофинилът позволява да се задържат за 40 часа без сън. Като при това запазват способността максимално да се концентрират, ефективно да действат и да взимат решения.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.