Мановият мед- ползи

Повече за мановият мед- ползи

Мановият мед е специална разновидност мед

Той се приготвя се не от цветен нектар, а от сока от дървета. Той се явява крайният продукт на съвместните усилия както на пчелите, така и на дребните насекоми, които се хранят със сок от дърветата. Дървеният сок е сладка течност с малко по-сходен състав до нектара. Той служи като източник на храна за дребни насекоми, като например листни въшки. Тези насекоми изпиват сока и отделят лепкава субстанция, наречена мед, на листа, клони или дори по ствола на едно дърво. Пчелите събират този меден нектар насекомите и го използват като храна и за производство на мед. Трябва да се съберат големи количества мед от насекоми, хранещи се с дървета, за да се получи достатъчно мед. По този начин се нахрани една цяла пчелна колония и да се запълни кошерът с храна. Такъв богат хранителен източник на храна може да бъде открит единствено в горите, където има достатъчно дървета и други растения, които произвеждат сок, за да поддържат цели пчелни колонии, поради което медът се нарича мед от горски.

Това, което прави меда специален е неговият хранителен състав и уникални свойства, които допринасят изключително за подобряване на  храносмилането, дихателната система и здравето и гладкостта на кожата. Медът помага за борба с умората и ниските нива на кръвната захар, успокоява кашлицата и симптомите на възпалено гърло, подобрява външния вид на кожата и помага при гастрит. В сравнение с другите видове мед мановият е с по-високо съдържание на фенол, което е отговорно за антибактериалната активност.

Мановият мед- ползи. Ето 7 чудесни свойства, употреби за здравето на мановия мед:

  • Чудесен източник на антиоксиданти
  • По-богат на минерали и витамини, отколкото цветния мед
  • Натурален подсладител
  • Естествено средство против гастрит
  • Естествено средство против кашлица и възпалено гърло
  • Подпомага здравето на кожата

Ползите от мановия мед са неизброими. Важно е обаче и да се отбележи, че той е доста по-силен от останалите видове мед и е възможно да предизвика алергична реакция при естествени алергии към някои от ензимите в секрета на насекомите, отделян при производството на меда.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *