Мановият мед- ползи

Повече за мановият мед- ползи

Мановият мед е специална разновидност мед

Той се приготвя се не от цветен нектар, а от сока от дървета. Той се явява крайният продукт на съвместните усилия както на пчелите, така и на дребните насекоми, които се хранят със сок от дърветата. Дървеният сок е сладка течност с малко по-сходен състав до нектара. Той служи като източник на храна за дребни насекоми, като например листни въшки. Тези насекоми изпиват сока и отделят лепкава субстанция, наречена мед, на листа, клони или дори по ствола на едно дърво. Пчелите събират този меден нектар насекомите и го използват като храна и за производство на мед. Трябва да се съберат големи количества мед от насекоми, хранещи се с дървета, за да се получи достатъчно мед. По този начин се нахрани една цяла пчелна колония и да се запълни кошерът с храна. Такъв богат хранителен източник на храна може да бъде открит единствено в горите, където има достатъчно дървета и други растения, които произвеждат сок, за да поддържат цели пчелни колонии, поради което медът се нарича мед от горски.

Това, което прави меда специален е неговият хранителен състав и уникални свойства, които допринасят изключително за подобряване на  храносмилането, дихателната система и здравето и гладкостта на кожата. Медът помага за борба с умората и ниските нива на кръвната захар, успокоява кашлицата и симптомите на възпалено гърло, подобрява външния вид на кожата и помага при гастрит. В сравнение с другите видове мед мановият е с по-високо съдържание на фенол, което е отговорно за антибактериалната активност.

Мановият мед- ползи. Ето 7 чудесни свойства, употреби за здравето на мановия мед:

  • Чудесен източник на антиоксиданти
  • По-богат на минерали и витамини, отколкото цветния мед
  • Натурален подсладител
  • Естествено средство против гастрит
  • Естествено средство против кашлица и възпалено гърло
  • Подпомага здравето на кожата

Ползите от мановия мед са неизброими. Важно е обаче и да се отбележи, че той е доста по-силен от останалите видове мед и е възможно да предизвика алергична реакция при естествени алергии към някои от ензимите в секрета на насекомите, отделян при производството на меда.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.