История на лимузините

История на лимузините

Лимузината ( фр. Limousine) е затворен корпус на лек автомобил с твърд покрив. Оборудван е с повдигащо се стъкло, обикновено с преграда между отделението за водача и останалата част на кабината.

 

На немски терминът „лимузина“ се отнася за всеки лек автомобил с твърд покрив, две или четири врати и четири или повече странични прозорци, каросерия се нарича седан.

Думата „лимузина“ произлиза от името на френската провинция Лимузен.

Класическата („фабрична”) лимузина има специално проектирано тяло за него. То е структурно малко по-дълго от конвенционалния седан, поради леко увеличената междуосие и разширения заден зад задните врати. Обикновено носещи допълнителни странични прозорци на третия ред. Този тип принадлежал, например, на местната марка лимузина „ЗИЛ“, на британския Ролс-Ройс, Бентли и много американски модели. Има и мнение, че класическата лимузина трябва да има стъклена преграда, често сгъваема, между предния ред седалки и основния салон.

Стреч луксозни лимузини

В абсолютното си мнозинство съвременните лимузини принадлежат към т.нар. тип „стреч луксозни лимузини„, те се извършват по независим начин от специализирани фирми от стандартни каросерии, а поради технологични ограничения се разширяват поради физическото свързване към тялото на допълнителен участък, разположен между предната и задни врати.

Първите лимузини били направени в Америка в началото на миналия век. Там е имало търсене на автомобили от този клас, може би главно поради факта, че страната не е била засегната от войни. Всъщност тук за пръв път механиците решили да отрежат съвсем нова кола, която излизала от поточната линия. Модернизацията продължи до такава степен, че решихли да не продават успешната невероятна кола, а да наемат лимузина и така да печелят пари.

Лимузината е на с известния инженер Хенри Лиланд, който е създател на две легендарни американски предприятия за производство на автомобили. Първо, той създал Кадилак, а след това създава компания с голямо име „Линкълн“. Тази компания  произвежда автомобили. Лимузините от тази марка били представителни и стояли в гаражите на американските президенти през 60 години.

Специфична характеристика на създадените от гениалния инженер коли е фокусът върху купувача от най-високия слой на обществото, а продуктите, които те правят, са на най-високо ниво. Акцентът бил предимно върху качеството, но на външния вид на машините не се отделяло необходимото внимание, поради което компанията в крайна сметка започнала да губи печалби. Производството било спасено от известния Хенри Форд, който купил компанията, назначил сина си на ръководен пост и започнал да издига всичко от нулата. Когато той започнал да обръща голямо внимание на външния вид на лимузините, нещата потръгнали.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *