Колко струва застраховката Гражданска отговорност на Вашата кола?

Гледайки напред, нека кажем веднага, че цената на застраховката на колата Ви Гражданска отговорност е еднаква навсякъде! Няма значение в коя застрахователна компания ще бъдете застраховани. В „готината“ или „зад ъгъла“ (за съжаление, такива компании все още съществуват в нашия град).

Тъй като автомобилната застраховка Гражданска отговорност се прилага в съответствие със законодателството на републиката, тарифите се разработват и от правителството на страната ни. Между другото, искам да добавя, че подобна практика съществува във всички цивилизовани страни по света и не е „интриги“ само на нашата държава.

Цената на застраховката Гражданска отговорност

Тя се състои от няколко показателя:

Вид на превозното средство – товарен или пътнически, собственик е физическо или юридическо лице и др.

Териториално обвързване. Всеки регион на страната има своя собствена тарифа, също установена от закона за застраховката на колата ГО.

Опитът на застрахования (т.е. вашият опит). Опитът се състои от възрастта и броя години, през които карате колата.

Както и редица други показатели. Взема се предвид колко мощен е вашият автомобил, за колко време сте застраховали гражданската си отговорност, имали ли сте инциденти преди това и кой е виновникът.

Тук е добре и трябва да добавим, че ако не сте счупили никого през последната година, тоест, както казват застрахователите, вашето пътуване е било безаварийно, ще получите 5% отстъпка годишно.

Вярно е, че ако си купите нова кола, застрахователят (дори и същият) няма да запомни вашата „безупречна“ репутация и всичко ще започне отначало. Но никой не каза, че законът по застраховката Гражданска отговорност е безупречен.

Как се плаща застраховка на колата ГО, ако вие сте виновни за злополука?

Ако вие сте виновникът за инцидента, изчислението се прави по следния начин. Пострадалият при инцидента се обръща към застрахователната компания и вместо вас тя плаща ремонта на автомобила, като предварително е оценила размера на щетите. Ремонтирате колата си за своя сметка.

You May Also Like