Колко са важни психологията и дисциплината в търговията на финансовите пазари

Колко са важни психологията и дисциплината в търговията на финансовите пазари

Има много характеристики и умения, които се изискват от трейдърите за постигането на успехи на финансовите пазари. Способността за разбирането на основните икономически процеси и определянето на посоката на тренда са две ключови умения. Но нито едно от тях не е толкова важно, колкото способността да се сдържат емоциите и да се спазва дисциплина.

Трейдърска Психология

Психологическият аспект, отнасящ се към търгуването, е от значителна важност. Търговците често се налага да взимат и продават стоки за много кратки периоди и това изисква бързи решения. За да постигнат тези цели, те се нуждаят от определена психическа подготовка. Също така те се нуждаят и от дисциплина, за да могат да се придържат към вече изградените стратегии и да знаят кога да приключат своите позиции. По никакъв начин емоциите не трябва да взимат участие при взимане на решенията.

Разбиране на страха

Когато участниците получат лоши новини за някой финансов инструмент или за пазара като цяло, е нормално да се уплашат. В резултат на това може да реагират пресилено, да се почувстват принудени да затворят позициите си и да се въздържат от поемането на всякакви следващи рискове. Ако направят това, те може да предотвратят определени загуби, но в същото време може да изпуснат шансове за печалба.

Трейдърите трябва да разбират какво е страха: инстинкт, който се активира при поява на някакъв вид заплаха. Определянето на количеството на страха би могло да помогне. Също така трябва да помислят върху това, от което се страхуват и защо се страхуват от него.

Ако се замислят относно тези въпроси и разберат как могат инстинктивно да реагират и възприемат определени неща, трейдърите може да се опитат да идентифицират и изолират тези чувства по време на търговската сесия и след това да се опитат да се съсредоточат върху премахването на емоционалния стрес. Разбира се, това не е лесно и може да се наложи да се упражняват, но е необходимо за доброто състояние на портфейла на всеки инвеститор.

Алчността е най-големият враг

На Уол Стрийт стара поговорка гласи, че „прасетата ги колят“. Тя се отнася за алчните инвеститори, които задържат печелившите сделки прекалено дълго, опитвайки се да изсмучат последната капка. Това може да се окаже катастрофално за позицията, тъй като никога не се знае кога пазарът може да обърне рязко своята посока.

Алчността не е лесна за преодоляване. Често тя е базирана върху инстинктът за постигане на още по-добри резултати, да вземем от пазара още малко и още малко. Трейдърът трябва да се научи да разпознава този инстинкт и да развие подходящ търговски план, водещ към рационални решения.

Важността на дисциплината в търговията на финансовите пазари

За да търгуват правилно и да не влизат в психологически и емоционални капани, инвеститорите трябва да си създадат определени търговски правила. Те трябва да наложат правила по отношение на това кога да влизат и излизат от позициите си, основани върху тяхната толерантност към риска-печалбата. За да не зависят от емоциите си при взимане на решение, добра идея би било да се използват функциите за стоп поръчка и лимит поръчка.

Добре е трейдърите да помислят и за определяне на лимити върху сумата, която са готови да спечелят или загубят в рамките на един ден. Ако целта е изпълнена, приключват позицията и прибират печалбата, а ако губят и достигнат предварително определеният стоп, ще е разумно да излезнат от пазара, предотвратявайки по-нататъшни загуби.

Трейдърите

Трейндърите трябва да се образоват в тяхната сфера на интерес, колкото може по-добре и ако е възможно да посещават семинари и обучения по темата. Също така, логично е да се планира, колкото може повече време за проучване и анализ. Това означава изучаването на графики, четенето на новини и макроикономически анализи. По този начин търговецът да е подготвен моментално щом започне търговската сесия. Знанието може да помогне да се преодолее страха.

Освен това е важно трейдърите да останат гъвкави и да обмислят експериментиране с нови неща от време на време. Например, те могат да обмислят използването на опции за намаляване на риска или да поставят стоп поръчката на различни места. Един от най-добрите начини, чрез които един трейдър може да се научи е чрез експериментиране, разбира се в разумни граници. Това може да помогне за намаляване на влиянието от емоциите.

И накрая, периодично трябва да се оценява ефективността. В допълнение към преглеждането на възвръщаемостта и индивидуалните си позиции, трейдърите трябва да преразглеждат начина, по който се подготвят за една търговска сесия. Относно това колко актуални са те на пазарите и как напредват по отношение на наученото до този етап. Тази периодична оценка може да помогне на трейдъра да поправи грешките си и така да подпомогне цялостната си възвръщаемост.

Заключение

Въпреки че е важно трейдърът да може да разчита графики и своя баланс, съществуват и психологически компоненти на търговията, които не бива да бъдат пренебрегвани. Знаейки как страхът и алчността могат да повлияят, упражняването на дисциплина и разработването на правила и планове за търговия са от решаващо значение за крайния успех.

Източник: БенчМарк Финанс

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *