Колко време могат да живеят хартиените пари

Хартиените пари

Средната продължителност на живота на украинската гривна е 3,5 години. Обикновено през цялата година всяка банкнота със среден номинал може да се намери в повече от 200 портфейла. Заслужава да се подчертае, че американската валута живее много по-дълго: например банкнотите в купюри от 50 и 100 долара траят до 10 години. Това обаче не означава, че хартиените пари в Америка се отпечатват на много висококачествена и скъпа хартия. Докато украинците използват небрежно хартиените сметки, точно в Америкакупюрите от този номинал не се използват често всеки ден. За всички покупки, чиято стойност надхвърля 100 долара, американците използват за разплащане кредитни карти.

Паричните средства в брой са нещо от миналото – бъдещето е онлайн

Всяка година нуждата от налични пари, в брой,  намалява и това е глобална тенденция.

Много развити страни на практика са се отказали от използването на хартиените пари в брой. Тази тенденция не е подминала и сферата на кредитирането. През последните години украинците станали големи любители и оценили не само получаването на заплати на картата, но и други транзакции през интернет: заплащане на комунални услуги, трансфери на роднини и приятели, пазаруване в онлайн магазини и, разбира се, получаване на онлайн заеми на картата.

Колко е милион

1 милион долара със 100 долара сметки тежи около 10 кг. 1 милион рубли в 5000 банкноти – малко повече от 200 грама. 1 милион евро на 500 сметки – около 2 кг.

Американците смятат, че колкото повече милион тежи, толкова по-малко корупция има в страната. Това до голяма степен се дължи на факта, че банкнотата от 100 долара все още е най-голямата банкнота с номинална стойност в Съединените щати.

Как умират парите

Всяка година Централната банка на Русия се оттегля от обръщение поради амортизация от 3 до 5 хиляди тона банкноти. В СССР парите, които излизаха от обръщение, просто бяха изгорени. Тази технология за изхвърляне трябваше да бъде изоставена поради екологични причини – всички вредни вещества влизат в атмосферата с дим, който след това навлиза в растенията и водата.

Днес сметките, използващи специално оборудване, са натрошени на малки парчета с ширина не повече от един или два милиметра. Тогава тази маса се пресова в брикети с тегло 1 килограм и се изпраща или в специални депа или в цехове за преработка, където строителните материали се правят от „бивши“ пари. В други страни отношението към „паричната материя” е не по-малко практично, например в някои страни торите се произвеждат от рециклирани банкноти, в други – от улични кошчета, в трети – от тоалетна хартия и дори от гробови паметници.

Посетете нашия САЙТ за повече информация

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *