Колко време могат да живеят хартиените пари

Хартиените пари

Средната продължителност на живота на украинската гривна е 3,5 години. Обикновено през цялата година всяка банкнота със среден номинал може да се намери в повече от 200 портфейла. Заслужава да се подчертае, че американската валута живее много по-дълго: например банкнотите в купюри от 50 и 100 долара траят до 10 години. Това обаче не означава, че хартиените пари в Америка се отпечатват на много висококачествена и скъпа хартия. Докато украинците използват небрежно хартиените сметки, точно в Америкакупюрите от този номинал не се използват често всеки ден. За всички покупки, чиято стойност надхвърля 100 долара, американците използват за разплащане кредитни карти.

Паричните средства в брой са нещо от миналото – бъдещето е онлайн

Всяка година нуждата от налични пари, в брой,  намалява и това е глобална тенденция.

Много развити страни на практика са се отказали от използването на хартиените пари в брой. Тази тенденция не е подминала и сферата на кредитирането. През последните години украинците станали големи любители и оценили не само получаването на заплати на картата, но и други транзакции през интернет: заплащане на комунални услуги, трансфери на роднини и приятели, пазаруване в онлайн магазини и, разбира се, получаване на онлайн заеми на картата.

Колко е милион

1 милион долара със 100 долара сметки тежи около 10 кг. 1 милион рубли в 5000 банкноти – малко повече от 200 грама. 1 милион евро на 500 сметки – около 2 кг.

Американците смятат, че колкото повече милион тежи, толкова по-малко корупция има в страната. Това до голяма степен се дължи на факта, че банкнотата от 100 долара все още е най-голямата банкнота с номинална стойност в Съединените щати.

Как умират парите

Всяка година Централната банка на Русия се оттегля от обръщение поради амортизация от 3 до 5 хиляди тона банкноти. В СССР парите, които излизаха от обръщение, просто бяха изгорени. Тази технология за изхвърляне трябваше да бъде изоставена поради екологични причини – всички вредни вещества влизат в атмосферата с дим, който след това навлиза в растенията и водата.

Днес сметките, използващи специално оборудване, са натрошени на малки парчета с ширина не повече от един или два милиметра. Тогава тази маса се пресова в брикети с тегло 1 килограм и се изпраща или в специални депа или в цехове за преработка, където строителните материали се правят от „бивши“ пари. В други страни отношението към „паричната материя” е не по-малко практично, например в някои страни торите се произвеждат от рециклирани банкноти, в други – от улични кошчета, в трети – от тоалетна хартия и дори от гробови паметници.

Посетете нашия САЙТ за повече информация

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.