Кое е най-важното при процеса коучинг?

Тогава да видим, какво е основното? Кое е най-важното при процеса коучинг? Каква е тайната на цялото това явление, ако треньорът (коучът) просто наблюдава, а клиентът прави всичко сам? Сега ще се опитаме да го обясним по възможно най-ясния начин, на понятен език).

За нас, Skillception, можете да научите, като кликнете тук: skillception.com

Коучингът представлява процес на обучение или развитие, чрез които човек се подкрепя, докато се постигне определена лична цел или професионален резултат. И това се постига благодарение на подкрепящата връзка между коуч (инструктор или треньор) и обучавания човек, методите и стила на използваната комуникация.

Кое е най-важното при процеса коучинг

Концепцията за коучинга идва от спорта.

Цялата тайна е пълното осъзнаване от клиента на проблемното и желанието за постигане на резултати в бъдеще. Спомняте ли си как се справят психолозите? Същата история е: те казват, че само информираността на клиента за проблема е правилният начин за лечение.

Между другото, това е причината коучингът да няма нищо общо с терапията. При някои проблеми (напр. Алкохолизъм, наркомания) коучингът не работи. Тъй като нивото на информираност на такива хора заменя физиологичната зависимост.

Треньорът, с помощта на своите инструменти, трябва да постигне такова ниво на информираност у друг човек, така че той не само да вижда всички възможни начини за решаване на поставените задачи за в бъдеще, но и да намира скрити ресурси за постигане на тези резултати. И също така, най-важното, да ги съживите.

В същото време треньорът трябва ясно да заяви на клиента, че отговорността се носи единствено от клиента, а не от факта, че при планирането, методологията или нещо друго са били приложени някои грешни инструменти. Пълната отговорност на клиента е ключът към успешното прилагане на резултатите от треньорската сесия.

Ето резултатите, които треньорът може да постигне от своя клиент:

По-умишлени действия

Незабавно изпълнение на предвидените стъпки

Нов тласък за нови действия

Поставяне на цели с по-висок приоритет

Нетърпение за ситуации, които водят „надолу“

И още по въпроса за ефективността на коучинга. Помислете сами: ако не се получи, големи корпорации в САЩ биха ли започнали да влагат милиарди долари в това? Очевидно не.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.