Кое е най-важното при процеса коучинг?

Тогава да видим, какво е основното? Кое е най-важното при процеса коучинг? Каква е тайната на цялото това явление, ако треньорът (коучът) просто наблюдава, а клиентът прави всичко сам? Сега ще се опитаме да го обясним по възможно най-ясния начин, на понятен език).

За нас, Skillception, можете да научите, като кликнете тук: skillception.com

Коучингът представлява процес на обучение или развитие, чрез които човек се подкрепя, докато се постигне определена лична цел или професионален резултат. И това се постига благодарение на подкрепящата връзка между коуч (инструктор или треньор) и обучавания човек, методите и стила на използваната комуникация.

Кое е най-важното при процеса коучинг

Концепцията за коучинга идва от спорта.

Цялата тайна е пълното осъзнаване от клиента на проблемното и желанието за постигане на резултати в бъдеще. Спомняте ли си как се справят психолозите? Същата история е: те казват, че само информираността на клиента за проблема е правилният начин за лечение.

Между другото, това е причината коучингът да няма нищо общо с терапията. При някои проблеми (напр. Алкохолизъм, наркомания) коучингът не работи. Тъй като нивото на информираност на такива хора заменя физиологичната зависимост.

Треньорът, с помощта на своите инструменти, трябва да постигне такова ниво на информираност у друг човек, така че той не само да вижда всички възможни начини за решаване на поставените задачи за в бъдеще, но и да намира скрити ресурси за постигане на тези резултати. И също така, най-важното, да ги съживите.

В същото време треньорът трябва ясно да заяви на клиента, че отговорността се носи единствено от клиента, а не от факта, че при планирането, методологията или нещо друго са били приложени някои грешни инструменти. Пълната отговорност на клиента е ключът към успешното прилагане на резултатите от треньорската сесия.

Ето резултатите, които треньорът може да постигне от своя клиент:

По-умишлени действия

Незабавно изпълнение на предвидените стъпки

Нов тласък за нови действия

Поставяне на цели с по-висок приоритет

Нетърпение за ситуации, които водят „надолу“

И още по въпроса за ефективността на коучинга. Помислете сами: ако не се получи, големи корпорации в САЩ биха ли започнали да влагат милиарди долари в това? Очевидно не.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *