Кога се прави хипнотерапия и за какво помага?

За какво се прави хипнотерапията?

Хипнозата за отслабване или за спиране на пристрастяващо поведение като пушене или пиене е начинът, по който повечето хора мислят за хипноза. Въпреки че хората често търсят хипнотична терапия по тези причини, има много други предимства на хипнотерапия. Хората могат да посетят хипнотерапевт преди и по време на раждането или за повишаване на самочувствието. Може да се използва и за справяне с хронична болка, безсъние, тревожност. Или за лечение на синдром на раздразнените черва (IBS).

Литературата е особено силна, тъй като те използват хипнотерапия за лечение на синдром на раздразнените черва, казва д-р Шпигел. В едно проучване в списанието The Lancet Gastroenterology & Hepatology хората съобщават, че симптомите на IBS, включително запек, диария, газове и подуване на корема, са се подобрили след три месеца хипнотерапия и това подобрение е продължило поне девет месеца, вкл. са отслабнали.

За какво не се прави хипнотерапия?

Важно е да запомните, че хипнотерапевтите не са лекари. Въпреки че хипнозата може да помогне за управление на болката, тя не лекува заболявания, като рак или сърдечни заболявания, според Канадското раково общество.

Къде мога да намеря хипнотерапевт?

Както при другите помощници при лечение, препоръките от семейството или приятелите са чудесно място да започнете. Можете също така да се консултирате с терапевт, натуропат, интегративен лекар или акупунктур за препоръки. Има няколко бази данни на сертифицирани хипнотерапевти и онлайн. Ще искате да проверите уебсайта на терапевта, преди да изберете, като не забравяте да потърсите удостоверения и показания от предишни пациенти, ако има такива.

„Вижте терапевт, който е лицензиран за хипнотерапия, за да получите най-доброто лечение за вас“, казва д-р Шпигел. „Хипнотерапията е само един инструмент, който терапевтът има в кутията си с инструменти.“

Мога ли да се хипнотизирам сам?

Има редица статии, книги и аудио ръководства, достъпни безплатно или закупени онлайн, които могат да ви дадат указания или насоки за самохипноза. Има и стотици приложения за самохипноза, достъпни за изтегляне. Важно е обаче да се отбележи, че много от тези приложения не са тествани научно и не е доказано, че работят.

You May Also Like