Как се произвежда маслото

Маслото, подобно на хляба, млякото, сиренето, кашкавала и редица други продукти. С право се счита за един от най-важните продукти в диетата на съвременния човек. Освен това е популярен в различни страни и култури по целия свят. Специалната му стойност се дължи на високата му хранителна стойност. Съдържанието на голям брой лесно смилаеми хранителни вещества, включително витамини А, Е и D, йод, калций и натрий. От особено значение е и фактът, че производството на масло изисква използването на висококачествени натурални съставки.

Правилното масло е истински млечен продукт

Въпреки факта, че хранителните технологии се развиват с впечатляващи темпове и много съставки от животински произход вече са получили растителни аналози, технологията за производство на масло, която отговаря на стандартите на GOST 32261-2013, все още изисква използването на естествена сметана. И както показва практиката, никой друг продукт не е в състояние да замени напълно млечната мазнина.

В същото време маслото, направено от натурална сметана, в съответствие със същия GOST. Може да се нарече „традиционно“, „любителско“ или „селско“ – тяхната ключова разлика е различното съдържание на мазнини. В допълнение, съвременната индустрия, благодарение на използването на различни производствени технологии. В производството на масло, дава възможност за производство на масло с различни нюанси на вкусове.

Една от най-старите храни е маслото

Хората много отдавна са знаели как да получат масло преди повече от 3000 години в древна Индия – тогава то е било приготвяно от занаятчии, които са използвали изключително ръчен труд. Специализирано оборудване, което позволява да се произвежда нефт в промишлен мащаб, се появява едва в началото на 19 век в Италия.

Авторите на тези устройства успяха не само да опростят схемата за производство на маслен продукт от млечна сметана, но и значително да подобрят качеството му. Технологиите в производството на масло и оборудването продължават да се развиват и до средата на 20-ти век се произвежда масло, в много отношения подобно на съвременните млечни продукти.

You May Also Like