Как правилно да боядисаме стени  – част 4

Нанасяне на боята

Ако боята е гъста, тогава за първия слой може да се разреди според инструкциите на кутията – обикновено се добавят 5-10% чиста вода към общия обем. За да избегнете ивици, не пестете и вземете достатъчно боя върху валяка.

Нарежете купчината по краищата на ролката под ъгъл от 45 ° и фугите на съседните ленти няма да бъдат толкова забележими.

Започнете да рисувате от ъгъла. Използвайте ролковия удължител, за да търкаляте непрекъснати ленти от тавана до пода, без да спирате. Всяка следваща лента трябва да припокрива предишната с 3-4 cm.

Разпределете боята равномерно

като внимавате да не направите слоя твърде дебел. Постепенно преминавайте от един ъгъл към друг. Не спирайте, докато не завършите боядисването на стената, и едва тогава преминете към следващата стена или пък си направете почивка между двете стени.

  1. Нанесете втори слой

Можете да пристъпите към нанасяне на следващия слой боя, само след като предишният е напълно изсъхнал. В противен случай валякът ще дръпне първата нанесена боя и цялата работа ще отиде на кино. В топлия сезон боядисването на стени обикновено отнема около 2 часа, можете да погледнете инструкциите за боята на кутията за точното време за нанасяне.

Вторият слой трябва да бъде боядисан точно по същия начин като първия, единствената разлика е, че боята не трябва да се разрежда.

  1. Отстранете маскиращата предпазна лента

След като всичко е боядисано, важно е да премахнете залепващата лента, която предпазва контурите и прилежащите стени. Това трябва да стане 15-20 минути след нанасяне на втория слой. Ако се поколебаете, боята ще изсъхне и маскиращата лента ще се откъсне заедно с боята. Затова внимавайте да не повредите краищата на боята. Бъдете прецизни в това, за да се радвате на финала, на един прекрасен резултат по боядисване на стени.

Отнема около един ден боядисването на стените, за да изсъхне всичко напълно, в зависимост от температурата в помещението и вида на използваната боя.

You May Also Like