Как да пребоядисаме стена с петна

Боядисването е интересен инструмент за дизайн.

То прибавя дълбочина и цвят към интериора и спомага да се създадат интересни оптични илюзии, които правят стаите да изглеждат по-големи, по-малки, по-широки или пък по-тесни. Боята може да накара старите стаи да изглеждат чисти и нови или пък да озари ъглите. Тя може дори да имитира външния вид на камък и други текстурирани материали.

Използването на бои е едно от най-евтините и най-ефектни обновления, които можем да направим в къщата си. Това е и сравнително лесен проект тип „направи си сам“. Боята обаче не може да подготви повърхността за боядисване с една лесна стъпка. Да, разбира се, има продукти за предбоядисване и грундиране, които правят процеса по-лесен, но ако стената е силно оцветена, замърсена, мазна или гладка, боята няма да се задържи или няма да осигури добро покритие. Това не означава, че петната не могат да бъдат боядисани, просто трябва да бъдат внимателно подготвени първо.

Да разгледаме няколко лесни и ефективни метода, благодарение на които петната могат да превърнат зацапаната и непривлекателна стена в същинско произведение на изкуството.

Ефективни методи за стена с петна

В случаи със стена с петна, оцветена от никотин, това означава цялостно преминаване със силен почистващ и обезмасляващ агент. Химическият остатък от слоевете цигарен дим може да се окаже доста труден за премахване. Но амонякът и тринатриевият фосфат са изключително ефикасни. Когато си имаме работа с водни петна, има няколко въпроса, които трябва да бъдат разгледани преди боядисването. Първият е растежът на плесените. Когато се развие мухъл, това може да доведе до здравословен проблем, така че боядисването върху него не е опция. Той трябва да се елиминира напълно. За малки площи плеста се премахва с помощта на хлор. Стени и врати от естествено дърво с петна обикновено са тъмни и могат да бъдат толкова гладки (лакирани или емайлирани), че боята няма да се задържи. За подготовката на подобни стени е добре повърхността да се мине първо с много фина шкурка. След като са изшлайфани и почистени добре (процесът вдига много прах), повърхността може да бъде грундирана и боядисана сравнително лесно с маслена основа, както и с някои латексови бои.

Източник: ЕТ Мартела Блог

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *