Какво наричаме икона, ръчно рисувана икона

Какво наричаме икона, ръчно рисувана икона. Не всяко изображение на религиозна тема е икона, защото за да бъде признато за такова, то трябва да отговаря на догмите на Църквата.

Какво наричаме икона, ръчно рисувана икона

Ръчно рисуваната икона не е просто изображение на светци или свещени събития. Това е послание, което ни показва друга реалност. Ръчно рисуваната икона можем да наречем както врата, така и указател за пътя към невидимия, божествен, духовен свят. Свят, в който всичко е съвсем различно, където няма смърт и омраза, а Бог присъства навсякъде и във всичко.

За православните традиции иконата е от голямо значение, тъй като тя не е просто храмова украса или обект на почит. Ето защо, преди да стане иконописец, човек трябваше да изучи много тънкости и нюанси. Преди това можеше да се научи само в Църквата. Сега, за щастие, това стана възможно онлайн.

Чрез ръчно рисуваните икони можете да изучавате вярата, да я научите. Затова от древни времена ги наричали Библии за неграмотни, проповед без думи. А сърцето на християнското откровение и цялата иконография е Тайната на Боговъплъщението, която е поставена в основата на образа на Иисус Христос.

Заслужава да се отбележи, че иконите изобразяват не само образа на Бог, но и на човека. Според Светото писание човекът е създаден по Божия образ (Битие 1:27), което означава, че той носи частица от Божията светлина в себе си. И ние трябва да го пазим в себе си, да го укрепваме и пречистваме. По този начин можем да стигнем до начина, по който Бог е предвидил да бъдем.

Гледайки ръчно рисуваните иконите, ние сякаш гледаме в нашето бъдеще. Кои можем да станем, ако наистина приемем образа на Христос.

По какво се различава ръчно рисуваната икона от картината? – 1 част

Икона в стила на картина не е лоша, но с този метод се губи важен компонент от предаването на изображението.

Една от основните техники на иконописта е обратната перспектива.

 

You May Also Like