Какво е изобразяването на православните икони

Какво е изобразяването на православните икони

Какво е изобразяването на православните икони, как се изографисват и каква е спицификата им. Това ще разгледаме в тази статия.

Облеклото върху иконите не е средство за прикриване на телесната голота, облеклото е символ. Тя е тъканта на делата на светеца. Един от важните детайли са гънките. Характерът на гънките на дрехите на светците свидетелства за времето, в което е била нарисувана иконата. През VIII-XIV век гънките са били чести и малки. Те говорят за силни духовни преживявания, за липсата на духовен мир. През 15 – 16 век гънките се изчертават прави, дълги, редки. Чрез тях като че ли се пробива цялата еластичност на духовната енергия. Те предават пълнотата на подредените духовни сили.

Ореолът

Около главата на Спасителя, Божията майка и Божиите светии, иконите изобразяват сияние във формата на кръг, който се нарича ореол. Ореолът е образ на сиянието на светлината и Божествената слава, което също преобразява човек, който е обединен с Бог. По този начин изглеждат светиите от Православните икони.

Светлосенки

На иконите няма сенки. Това се дължи и на особеностите на мирогледа и задачите, пред които е изправен иконописецът. Небесният свят е царството на духа, светлината, той е ефирен, няма сенки. Иконата разкрива неща, създадени и произведени от Светлина, а не осветени от светлина.

Символи на жестовете, изрисувани на иконите:

– Ръката, притисната към гърдите – сърдечна съпричастност.

-Вдигнатата ръка е призив за покаяние.

-Ръката, протегната напред с отворена длан, е знак за подчинение.

-Две вдигнати ръце – молитва за мир.

-Ръце вдигнати напред – молитва за помощ, жест на молба.

-Ръцете притиснати към бузите – знак за тъга, скръб.

-Символът на Троицата

Символът на Троицата е Бог Отец, Бог Син, Бог Свети Дух или мъдрост, разум, любов. Една от трите основни икони, които трябва да има във всеки дом. Пред иконата се молят за прошка на греховете. Счита се за място на изповедалня.

Ние сме онлайн магазин за Православни икони, „BGikoni“. Местоположението ни е в София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47, 1000 ж.к. Дървеница. Можете да се свържете с нас на тел.+359 886 811 379.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *