Какви артикули изисква химическо чистене?

Какви артикули изисква химическо чистене? Прането с вода, като се има предвид възможното увреждане на дрехите, е забранено за редица предмети, изработени от естествени материали:

– кадифе;

– кожа;

– велур;

– коприна;

– вълна.

Ако продължителното излагане на влага може да повлияе неблагоприятно на формата и целостта на тъканта, върху етикета на дрехите е показан символ „Само химическо чистене“.

Техника на химическо чистене

Основната разлика между химическото чистене и обикновеното пране е използването на специални почистващи препарати – разтворители. Те не изискват накисване или изплакване на дрехите и ефективно премахват мръсотията, включително силно локално замърсяване.

Химическо чистене на дрехи: техника и нейните предимства

Процесът на химическо чистене на дрехи е както следва:

  1. Професионален преглед на облекло. Когато даден продукт пристигне за химическо чистене, само специалист може да определи степента на замърсяване и да избере метод за почистване. Вземат се предвид инструкциите на етикетите на дрехите, както и вида на замърсяването на конкретен продукт. Ако дрехите са изработени от деликатни материали или имат сериозни локални петна, те се изпращат на химическо чистене.
  2. Предварително почистване. Преди химическото чистене дрехите се почистват от прах и други повърхностни замърсявания. След това се избира специален състав, който ще се използва в процеса на химическото чистене.
  3. Ръчно третиране на петна. Локалното замърсяване, както и зоните, които са най-податливи на замърсяване (маншети, яки, подбедрици и т.н.), трябва да се третират ръчно с разтворители, за да се получи добър резултат от почистването.
  4. Барабанна обработка. След прилагане на почистващи препарати, продуктът се изпраща в специален барабан за химическо чистене, където се извършва окончателната обработка на продукта с помощта на пара и допълнителни почистващи препарати.
  5. Изсушаване. Веднага след химическото чистене, дрехите се изсушават автоматично при различни температури, в зависимост от вида на тъканта. След това при необходимост артикулът се пропарва и подготвя за предаване на клиента.

Резултатът от химическото чистене е премахването на петна и мръсотия, както и премахването на неприятните миризми.

Предимства на сухото химическо чистене на дрехи

Химическото химическо чистене на дрехи има много предимства в грижата за деликатните тъкани и материали в сравнение с редовното, равномерно ръчно пране. Основните предимства на процедурата:

– Продуктите не се деформират, тъй като не са в пряк контакт с вода за дълго време. Ето защо методът на почистване е особено подходящ за работа с якета, кожени якета, палта и други видове дрехи, които не могат да се изпарят у дома;

– Подходящ за премахване на петна от най-трудните за обработка материали – кожа, велур, кашмир, коприна. Почистването с вода може да има отрицателно въздействие върху тези продукти, да доведе до избледняване и също така не е толкова ефективно за премахване на петна.

– Ефективно се справя с упорити петна. Дори ако материалът на продукта не е деликатен, химическото почистване може да се използва за премахване на локални петна по повърхността на дрехите.

Предимствата на сухото химическо чистене на дрехи са очевидни, но технологията му е доста сложна. Ето защо си струва да се подходи компетентно и отговорно към избора на мрежа за химическо почистване, в която тези услуги ще се предоставят с помощта на висококачествени почистващи препарати и внимателно отношение към конкретен продукт

You May Also Like