История на химическото чистене – Част 1

Как е започнало всичко. История на химическото чистене – кратко описание назад във времето, исторически преглед на това, как всъщност е възникнало химическото чистене.

Първата услуга за химическо чистене се е появила във Франция през 1855 г. и се е случила, както обикновено се нарича, в резултат на случайност. А дали е била всъщност случайност това, е предмет на други разговори.

История на химическото чистене

Собственикът на парижката багрилница, който се е казвал Жан-Батист Джоли, според легендата, по невнимание преобърнал лампа, като разлял разтвор на терпентин върху покривка. Джоли забелязал, че когато разтворът се изпарил, разливът върху покривката станал чист. След това той решил да накисне цялата покривка в терпентин. Той останал толкова изумен от резултата, че решил да продължи изследванията по-нататък.

Тогава Джоли заедно с още един човек решили да открият собствен бизнес за почистване на дрехи. Методът на „сухо“ почистване (нарича се „сухо“, защото не се използва никаква вода) дълго остава най-стриктната тайна. Наречен е от британците „френско почистване“. Използваният от Джоли разтворител се нарича камфин,  и е леснозапалима смес от терпентин със спирт, която по онова време се е използвала в лампи.

Като цяло концепцията за „химическо чистене“ е съществувала още преди появата на органичните разтворители. Той е използван за описание на методи за почистване на текстил, при които са използвани абсорбиращи материали и прахове. Тези техники са били използвани в ерата на Римската империя, когато е било необходимо да се премахнат мазните петна от дрехите.

Американците пък смятат Томас Дженингс за пионер в химическото почистване

Още през 1820 г. той предоставял услуги за премахване на петна от дрехи с помощта на продукти за маслена дестилация.

Маслените разтворители са били използвани при химическо чистене до средата на 20 век. През 1928 г. е изобретен разтворителят на Стодард, който познаваме като бял спирт, който е бил по-безопасен по отношение на неговата запалимост.

Към Част 2

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *