История на химическото чистене – Част 2

Ерата на предприятията за химическо чистене обаче започва по-късно във времето. И това е едва с появата на перхлоретилена, през 1920 година. В Германия през 1945 г. най-голямата фабрика за самолети Messerschmitt преминава към производството на машини за химическо чистене. А в Италия през 1948 г. е приет закон, който освобождава предприятията за химическо чистене от данъци в продължение на 10 години и много скоро Италия става модна тенденция в световната индустрия за химическо чистене.

Перхлоретиленът и до днес остава основният разтворител за химическо чистене. През втората половина на 20- ти век Фреон-113 се конкурира с него като по-мек разтворител. Което дава възможност да се използва за обработка на кожени изделия. През 1987 г. обаче е приет известният Монреалски протокол за защита на озоновия слой на Земята от унищожаване. Който определя фреоните сред основните причинители на изтъняването на озоновия слой. Тогава съответно фреоновите машини са били забранени и индустрията започва активно да търси алтернатива на тях.

През 90-те години на XX век започват да се появяват обновени въглеводородни разтворители в големи количества, които са нежни по отношение на дрехите. Но с много по-ниско почистване от перхлоретилен. През 2000-те години американската корпорация General Electrics патентова GreenEarth – декаметилциклопентасилоксан D5. Разговорно, това е всъщност, силикон, който се счита за безобиден, няма цвят и миризма и при нагряване до 35 ° C има приемливи свойства на почистващи препарати. През 2012 г. бе въведен Solvon K4, алтернативен разтворител с детергент, съпоставим с перхлоретилен, а през 2016 г. Sensene на базата на модифицирани алкохоли и Intense на базата на въглеводороди с подсилена формула.

Машини за химическо чистене

Съвременните машини за химическо чистене с много разтворител, като Nebula, Excellence и Renzacci. Могат да използват всякакви съвременни алтернативни разтворители. Което позволява по-ефективно и нежно почистване на дрехите и най-важното – оставя на предприятията свободен избор и право на индивидуалност.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *