Историята на райето

История на известни модели на платове: ивици

Ивици – хоризонтални и вертикални, черно-бели; графично изразителни или просто едва избити ивици? Доста често ивици се появяваха в по-спортни и небрежни райета дрехи и в модната история, където те претърпяха драматични повратни точки. Правят ли ни стройни или може би точно обратното? Всичко зависи от това как са разположени и какво е разстоянието между ивиците и колко широки са … И в крайна сметка – какво значение имат те в композицията на костюма? Ето защо нека да разгледаме историята на раираните тъкани!

Райета – как са възникнали?

Райето е един от най-старите модели плат, който излезе по съвсем естествен начин. Раираният плат е един от най-ранните съществуващи примери на тъкан текстил и трябва да е възникнал като естествена последица от променливостта на цвета на вълнените прежди.

Случайно разпределените основни прежди с различни цветове биха произвели спонтанно нещо като асиметрични райета. Използването на прежди, боядисани в различни цветове, трябва да е следващата очевидна стъпка в процеса на производство на райета. Още от древни времена раирани дрехи се срещат в култури по целия свят. В същото време ивиците не се появяват като доминираща характеристика на моделите на платове в никоя от древните култури.
Но кога райетата се превърнаха в знак за модерни костюми?

Знак за социално отклонение и поразително предизвикателство

Преди ивиците да станат модерни, оказва се, че първоначално те са били знак за експулсиране. Френският социален историк Мишел Пасторо пише, че през европейското средновековие раираните платове придобиват силни конотации на отклонения и унижения. Слугите и придворните шутове носеха райета; така и проститутките, лудите и престъпниците, не доброволно, а по официални заповеди. Дръзките, широки, контрастни ивици на дрехите им сякаш не означават нито това, нито онова, двусмисленост, неяснота и царство на неясни и нарушени граници.

Древният доста негативен оттенък на райета от плат не е забравен и до днес. Облекло, изработено от широко райета плат, в хоризонтални или вертикални ивици, незабавно носи асоциацията на затворниците. Също така свободен, лек костюм от ярко райета плат, с широка яка и маншети, е емблематичното облекло на клоуна, фигура, чийто хумор произтича от неговата лицензия за преминаване на границите на подреденото общество. Към 13-ти век пристрастието към райетата е добре закрепено в разкошните закони на Европа. Неуважими момчета и разпуснати момичета бяха услужливо изобразени с ивици, за да сигнализират за своя външен статус.

Носенето на райета не винаги е било признак на социална девиантност, но дори и като модно изявление, райетата са имали конотации на дързост и смелост, готовност да се проверят границите на социалната толерантност.
Раираният плат също имаше роля в хералдиката. Използването на раиран плат оцелява в практиката на окачване на медали, означаващи граждански и военни почести от раирана плътна лента, с цвят, ширина и разположение на ивици, точно определени от правилата на декорацията. Лентата в трицветен модел от червено, бяло и синьо, често сгъната в розетка, носена като декорация на шапка, се превърна в мощен символ на Френската революция.

Ивици на райета като модно изявление

От 18-ти век райета от плат влезе в репертоара на обикновените европейски модни дрехи. По-специално, райета облекло придобиват спортни или развлекателни конотации; Викторианските картини на морските сцени често показват жени, които се разхождат в дълги летни рокли от черно-бял или синьо-бял райета плат. Както предполага тази асоциация с морския бряг, ивиците също припомнят морските изображения. Вълнените пуловери, плетени с хоризонтални ивици от синьо и бяло, станаха стандартно облекло за моряците.

Класическите тениски в тъмносиньо и бяло на райета, които познаваме днес, произхождат от френския крайбрежен регион Бретан. Законът на Франция от 1958 г. вижда моряшките моряци в района, на които има раиран тъкан връх, носещ 21 хоризонтални ивици (по една за всяка от победите на Наполеон) като униформа, известна като matelot или marinière. Дрехата е родена поради функционалност: деколтето на лодката позволява на моряците да се обличат бързо и да забележат зад борда съотборник. [8.] Официалната бретонска риза, произведена на местно ниво от вълна и памук, в крайна сметка беше приета от много моряци от региона на Северна Франция и именно при посещение на брега модният дизайнер Коко Шанел се натъкна на него.
След Втората световна война раираният плат от време на време е модерен за облеклото на жените и почти всяка година готовите за носене колекции ще включват някои раирани рокли, поли и ризи. Пуловерите с хоризонтално райе остават стандарти за спортно облекло както за мъже, така и за жени.

Когато разглеждаме историята на райетата, можем да заключим, че това е много противоречив, но и невероятно популярен модел плат. И то точно това.

Толкова много художници, музиканти, филмови звезди и други бяха забелязани да носят райета …

Не само те, всички сме влюбени в райета!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *