Известни сортове от гроздето Мавруд

Научете всичко за този ценен сорт грозде и виното Мавруд

Гроздето от сорта мавруд за приготвяне на вино се бере през втората половина на октомври. Подходящо е за производство на десертни вина и шампанско, но се използва основно за производство на трапезни вина. Лозите са средно едри. Листата са големи, дълбоко разчленени, петделни, с гъсто настръхнало опушване отдолу. Прорезът на дръжката е широко отворен, с плоско заоблено дъно, или тесен, със заоблено дъно. Цветето е двуполово. Гроздовете са големи, крилати, силно разширени в основата, средно плътни, понякога рехави. Плодовете са малки, почти кръгли, синкаво-черни. Кожата на гроздето е дебела. Пулпът е сочен. Узряването на леторастите е добро. Добивът от този сорт грозде е висок.

Най-добрите маврудски вина получават силен комплексен аромат и хроматичен вкус [неизвестен термин] при контакт с дъбова дървесина. Асеновградски (Станимаш) Мавруд се отличава с рубинен цвят и мек вкус.

От същия сорт грозде се правят известни вина: полусухи трапезни вина – Монастирско шушукане и десертни – Станимашка (Асеновградска) малага.

Съдържанието на захар в зрелите плодове е 17-22%, а киселинността е 6,5-10 g / l [3].

В България са известни сортове от сорта грозде Мавруд: Варненски, Кукленски, Асеновградски, Никополски, както и клонинги на сорта, получени в резултат на селекция („Мавруд клон 1“, „Мавруд клон 2“. Клонингите се различават от основния сорт по редица полезни свойства. Например „Мавруд клон 2“ узрява по-рано, силата на растеж е по-висока, а добивът е средно със 7% по-висок от този на сорта Мавруд.

Най-богатият винарски регион е районът на Южна България. Тук расте уникалният сорт грозде Мавруд, от който се произвежда едноименното вино. Мавруд е сухо червено, леко тръпчиво вино с аромати на къпини, малини и череши. Мавруд, характерен за България, може да се опита в Пловдив, Брестовица, Асеновград, Перущица. Общо в района има 6 винарски изби, където са създадени всички условия за дегустация.

You May Also Like