Избор на правилния размер на мокетени пътеки за вашите стълби

Мокетени пътеки е едно от най-бързите и лесни решения за оформяне на стълбище. Въпреки това, друго често приложение на килима е да служи като покритие и защита за материала на подовата настилка на стълбите. Когато се използват за стълбища, мокетните пътеки се монтират по такъв начин, че да не покриват цялата ширина на стълбите.

Единственото общо правило, което трябва да се спазва при монтирането на килими за стълби

Е да изберете такъв, който пасва идеално на стълбите ви. При такива е необходимо критично измерване. За монтаж е препоръчително да се постави бордюр от двете страни на килима. Естетически той никога не се поставя от стена до стена, като част от пода се вижда от всяка страна. Размерът на пространството може да варира в зависимост от личните ви предпочитания, стига и двете страни да са равни.

Освен това мокетени пътекине се предлагат в стандартен размер. Дължината и ширината му варират по същия начин, по който всеки негов модел и дизайн е напълно уникален. Когато избирате перфектния размер на пътека за вашите стълби, препоръчително е тя да има съотношение едно към пет – което означава, че дължината на пътеката трябва да бъде поне пет пъти по-голяма от ширината му.

Съвети на дизайнера за мокетени пътеки:

Помислете дали да измерите точно стълбите си, преди да закупите пътека за коридор. Обърнете внимание на необходимите граници отстрани, преди да закупите.

Също така е важно пътеката да стои стабилно на мястото си, така че не забравяйте да добавите нехлъзгаща се подложка за килим. Някои пътеки вече се предлагат с неплъзгаща се подложка, но винаги можете да добавите подложка за килими за тези без такава. Подложките за килими са необходими особено за пътеки, които са изложени на зони с голям трафик.

Това може значително да удължи живота на вашия килим, като предотврати износването му отгоре надолу. Освен това подложката за килим осигурява изолация и работи като допълнителен омекотяващ материал. По отношение на избора на правилния размер подложка за килим, уверете се, че тя е малко по-тясна от вашия килим.

Въпреки че монтажът може да се извърши като проект „направи си сам“, все пак е най-добре да го оставите в ръцете на професионален монтажник на килими за най-добро качество на работата.

You May Also Like