Защо да изберем подово отопление?

Защо да изберем подово отопление?

Подовото отопление ще направи жилищата по-удобни. А в дървена къща топъл под може напълно да осигури отопление на стаите. Тъй като първоначално дървото е топъл материал, подово отопление днес стана много популярно в каютите, които са достатъчни, за да спестите топлина. Ако къщата е двуетажна, можете да комбинирате топъл под на първия етаж и електрически конвектори на втория. Предлагаме да прочетете за топлопроводимостта на строителните материали в една от нашите публикации. А сега ще говорим за най-често срещаните видове подово отопление – водно, електрическо, инфрачервено.

Подовото отопление осигурява отопление на помещението поради отоплителното устройство, монтирано в пода. Има под, който се отоплява с тръби за топла вода, електрически кабели, а наскоро се появи и инфрачервен под с отопление.

Каква е разликата между двете? Разликата в нагревателния елемент. Във водния под представлява тръбопровод с гореща вода, в електрическия – кабел за напрежение, в инфрачервен – филм с радиация.

Под с водно отопление

За да направите пода с водно отопление не се изискват големи разходи, тъй като тръбите са заварени към централната отоплителна система. По правило електрически или газов котел с две вериги е източник на гореща вода. Водната система не е подложена на прегряване, така че ви позволява да използвате всяко подово покритие. Въпреки това значително предимство, има и сериозни недостатъци на отоплението с вода. Температурата на водата не е регулирана и трябва да следите налягането в системата. Ето защо е по-добре да изберете воден под, където има автономна отоплителна система. Това е най-добрият избор за частна къща, тъй като не се препоръчва да се монтира воден под в жилищни сгради, тъй като ако тръбата е повредена, вие гарантирано ще залеете долните етажи.

Електрически отопляем под

Електрическото подово отопление има няколко предимства: инсталира се във всяка стая, има термичен контрол и устройство за защитно изключване ви позволява да избегнете повреди в мрежата. Електрическата система, за разлика от водоснабдяването, не се запушва и не замръзва поради липса на електричество. Такава система обаче загрява пода много бързо, което може да доведе до неговата деформация, така че трябва внимателно да изберете подовото покритие.

 

Надявам се статията да бъде полезна за това, защо е нужно да изберем подово отопление.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *