Емоционалната интелигентност

За емоционалната интелигентност се е започнало да се пише и говори преди много години. Има дори общ спомен, че „добрият човек“ в 21 век е доста „професия“.

Висока емоционална интелигентност

Когато емоционалната Ви интелигентност е висока, Вие възприемате реалността по-адекватно, реагирате по-ефективно на нея и взаимодействате с другите. Емоционалната интелигентност се превърна в едно от новите инструменти за управление на бизнеса, изграждане на ефективни комуникации и спечелване на щастие.

Но веднага възниква въпросът: възможно ли е да се развият емоционални компетенции по същия начин като обикновената интелигентност, логика, мислене и креативност?

Много успели предприемачи и автори уверенно заявяват, че това е реално.

Смятате ли, че бизнес средата е враждебна към Вас? Например шефът Ви не ви цени или клиентът се отнася с Вас като към празно място?

Независимо на какъв етап от кариерната стълбица сте сега, сигурни сме, че поне веднъж сте се сблъсквали с някакъв вид недоразумение. Почувствали сте, че например сте оставен настрана, недостатъчно оценен, не са се отнасли с Вас правилно. И в резултат на това сте изпитали някакво страдание.

Да си признаем, че бизнесът не винаги е забавен. Някои могат да твърдят, че „така работи“. Сигурен съм обаче, че можем да подобрим позицията си, като развием едно полезно умение – емоционална интелигентност (EI).

Какво е емоционалната интелигентност, как да я увеличите и как да я използвате в бизнес среда?

Терминът емоционална интелигентност е популяризиран от Джон Майер от университета в Ню Хемпшир и Питър Салове от Йейл.

Джон Майер дефинира емоционалната интелигентност (наричана също EQ) по следния начин:

„Емоционалната интелигентност е способността да се обработват емоции и емоционална информация и въз основа на емоциите да се развиват. Вярваме, че хората с висока ИИ са в състояние точно и бързо да разрешат редица проблеми, свързани с емоциите. „

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *