Електронното гласуване- предимства и недостатъци

Повече за електронното гласуване

Изображението е взето от сайта на followmyvote

Поддръжниците на електронното гласуване, по-специално гласуването по интернет, правят редица аргументи в полза на неговото прилагане. Немалко обаче са и доводите на неодобряващите тази форма за гласуване. Ето и някои от основните аргументи за и против:

Поддръжниците на електронното гласуване, по-специално гласуването по интернет, правят редица аргументи в подкрепа на неговото прилагане. Те са свързани с технологиите, социалните въпроси и администрацията на изборите.

Удобство

Може би най-големият плюс на онлайн гласуването е това, че има потенциала да направи гласуването по-лесно и по-удобно. За онези, които имат достъп до компютри и интернет, гласуването онлайн ще отнеме не повече от няколко кликвания. Този начин на гласуване също така елиминира необходимостта от транспорт, намалява влиянието на бариерите като невъзможност за грижа за децата, болести, объркване относно избирателните секции и дълги линии. Това би направило гласуването по-лесно и по-удобно и за хората с увреждания, проблеми с безпокойството или други сериозни медицински състояния.

Гласуване по всяко време

Отдалечените методи за гласуване по интернет позволяват на избирателите да могат да гласуват по всяко време, което се явява допълнително улеснение. Така избирателите не трябва да съобразяват работния си или училищен график с часовете на работа на електоралните секции.

По-точни резултати

По отношение на администрацията, интернет и телефонно гласуване се твърди, че водят до по-бързи и по-точни избори. Системите за гласуване по интернет и телефон се смятат за по-бърз процес за официално отчитане на гласовете и се твърди, че са по-точни от другите видове машинно отчитане.

От друга страна, доводите против също не са за пренебрегване. Основният и най-сериозен е възможността от възпрепятстване на гласуването при заразяване на системата с вирус/и, което може да доведе до срив, изтриване или манипулиране на данните и др. Няма гаранция и също, че лицето, което дава своя вот от компютъра, е този, от чието име гласува, или че не е било принудено да гласува по определен начин.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *