Други компоненти, които често се срещат в храната за кучета

Храната за кучета. Натриев триполифосфат (Е451) – използва се в производството на храни като стабилизатор, емулгатор и фиксатор на цвета. Някои производители добавят това съединение към храната за кучета и котки, за да помогнат за предотвратяване на зъбен камък. Той може да взаимодейства с калция в слюнката, за да предпази плаката от втвърдяване (поради което можете да намерите тази съставка и в пастата за зъби). Ефективността от използването му за тази цел обаче е под въпрос – твърде малко време престоява гранулата в устата на куче или котка, за да може триполифосфатът да подейства. В интернет има много статии за опасностите от консумацията на продукти, съдържащи натриев триполифосфат, но проучванията не потвърждават това. Има две форми на свързване: хранителни и индустриални. Може би страховете са се появили поради объркването между тях. Трябва да се отбележи, че това вещество се използва в хранително-вкусовата промишленост и е одобрено в Русия, ЕС и САЩ.

Други компоненти, които често се срещат в храната за кучета

Холин хлоридът е съединение на базата на витамин В4, важен елемент от клетъчните мембрани. Регулира метаболизма на мазнините и предпазва кожата от дехидратация. За съжаление тялото на животните го синтезира в недостатъчни количества, така че е важно да се запълни тази празнина. Липсата на вещество в организма се отразява негативно на метаболизма на мазнините. Това води до необичайно натрупване на мастни киселини в черния дроб на животното. Навременното въвеждане на холин в диетата помага на увредените чернодробни клетки да се възстановят.

 Тауринът е важен сърдечен витамин както за кучета, така и за котки.

Има много други добавки, които нямат никаква стойност за животното. Например палмово или кокосово масло, различни билки и плодове са само маркетингов трик. Някои храни за кучета съдържат сол, растително масло, вода.

Заслужава да се отбележи и хидролизатът на черния дроб. Това е разрешен аромат в храната за кучета. Много кучета харесват миризмата на черен дроб, така че това съединение често може да се добавя към лечебни храни с ниско съдържание на протеини (високото съдържание на протеини е противопоказано за болни кучета), за да ги направи по-привлекателни.

You May Also Like