ДПФ филтри и всичко, което трябва да знаем за тях

ДПФ филтри: Ако досега не сте имали проблем с една определена част от вашия автомобил, като ДПФ  филтъра, може и никога да не разберете за нейното съществуване, но ако например той се запуши, определено ще разберете, че нещо не е както трябва. В статията ще обясним какво представляват ДПФ филтрите и защо трябва да им обръщаме внимание.

ДПФ филтри

Накратко, ДПФ филтърът е проектиран с цел да събира саждите, отделили се от изгарянето на дизел. Той предотвратява разпространяването на такива вредни частици в атмосферата. От 2009г. насам и въвеждането на Евро 5 стандартът за вредни емисии, всички новопроизведени коли с дизелови двигатели са снабдени с ДПФ филтри.

Каквато и да е колата ви, ДПФ филтърът функционира по един и същи начин. Отпадните газове преминават през филтър, който задържа голяма част от саждите в тях. За беда именно тези сажди биха могли да предизвикат проблеми, като да блокират филтъра. По този начин да попречат или преустановят работата на двигателя. Като в крайна сметка ще се окажете в сервиза с една голяма сметка за плащане.  За да се предотврати това, саждите трябва да бъдат изгорени на достатъчно висока температура. Тя трябва да ги разбие на по –малки частици пепел, които след това да бъдат изхвърлени от системата. При нарушаване на този процес на „регенерация”, се появяват повечето проблеми с ДПФ филтрите.

Как да се грижим за ДПФ филтъра

При работата на филтрите има два вида регенерация: пасивна и активна. Пасивната обикновено се провежда при по-високи скорости, когато двигателят работи на високи обороти. За да се уверим, че наистина протича процес на регенерация, повечето производители съветват на всеки няколкостотин километра да отделим около 15 минути, в които да поддържаме една постоянна скорост от около 60км./ч. Така че сме сигурни, че филтърът ще се пречисти. В случай че филтърът не може да се прочисти пасивно, вградената компютърна система в колата ви ще вземе мерки, с които да му попречи да бъде запушен. Когато системата засече такова запушване, тя ще повиши температурата на отпадните газове, за да може да започне процесът на регенерация. Този процес може да отнеме между 10-15 минути. През това време, ако двигателят ви е снабден със стоп-старт система, тя ще бъде деактивирана. А ако това прекъсване зачести (например ако пътувате на кратки разстояния и пристигнете преди прочистването да бъде завършено), предупредителните светлинни датчици за ДПФ филтъра ще се включат.

ДПФ Филтър

В такъв случай, най-доброто, което може да направите е веднага да изкарате колата си на магистрала за около 15 минути. Там предприемете непрекъснато каране, за да дадете време на филтъра за регенерация (прочистване). Ако игнорирате предупредителните светлини и продължите да шофирате в градски условия с по-ниска скорост и чести спирания пред светофари например, очаквайте системата да ви информира още по-настоятелно, и в крайна сметка колата ви да влезе в режим на намалени мощности, за да се попречи на по-нататъшно увреждане на двигателя.

Ако бъде оставен да работи за по-дълго отколкото трябва, ДПФ филтърът няма да може да се прочисти сам и ще се наложи да бъде почистен ръчно и дори сменен. В такъв случай е хубаво да знаете, че в повечето случаи гаранцията на автомобила ви не покрива разходите по подмяна. Особено ако се установи, че вината в случая е на собственика и начина му на шофиране. А не на самия филтър, което може да се отрази значително на портфейла ви. Накратко – не пренебрегвайте предупредителните сигнали.

Още информация за ДПФ филтри

Освен че е добре да „поразтъпчете” автомобила на всеки няколкостотин километра, е важно да се отбележи следното. Трябва да се употребява правилно двигателно масло и това да се поддържа постоянно резервоара около ¼ пълен. Тези два навика значително ще помогнат на ДПФ филтъра да функционира правилно и пълноценно.

Проблемите, които някои собственици на автомобили имат с ДПФ филтри е повдигат въпроса дали изобщо си струва да купуваме кола с ДПФ. Изборът ви при закупуването на кола трябва да бъде повлиян главно от това колко продължително ще я карате и къде ще я карате. Ако шофирате главно в градски условия и рядко карате по магистралата, най-добре ще бъде да изберете бензинов пред дизелов двигател. Така ще си спестите потенциалните неприятности и финансови разходи. Също така,  ако километражът ви не надвишава 20 000 на година, ще сте по-добре с обикновена кола. Новите автомобилите с дизелови двигатели са в повечето случаи по-скъпи. И въпреки техните подобрени системи за икономичен разход, ще отнеме доста повече време преди да може да си върнете излишъка от парите, вложени в новата ви кола.

Ако обаче шофирате бързо и често, не би трябвало да имате проблеми с ДПФ филтъра. Особено в случай, че спазвате препоръките описани в ръководството на автомобила и реагирате своевременно на предупредителните светлинни датчици.

В случай, че обмисляте да закупите дизелова кола втора ръка с ДПФ филтър, трябва да знаете следното. При правилна употреба и грижи, филтърът може да изкара около 160 000 километра. След  превишаването на този километраж, най-вероятно ще ви се наложи да го смените, което неизбежно ще се отрази на джоба ви.

Повече информация на сайта на DPF.bg

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *