Детски термометри

Детски термометри: Какво представляват те?

 

Такива термометри следят телесната температура на детето, като функционират подобно на обикновените термометри, но са специално проектирани с цел да бъдат достатъчно прецизни, имайки предвид размера на новородени или малки деца.

Докато някои термометри са мултифункционални, с цел да се използват от всички възрастови групи, винаги е важно да проверим дали продуктът, който закупуваме ще бъде подходящ за деца и дали ще може да ни даде верни и надеждни отчитания.

 

Защо се нуждаем от детски термометри?

Раждането винаги е съпроводено от закупуването на толкова много продукти за бебето и понякога лесно можем да си втълпим идеята, че нуждата от специален детски термометър е някакъв пореден пазарен трик и така да прибегнем до употребата на обикновен термометър, който вече имаме вкъщи. И това ще бъде грешка защото:

  • Ако искате да използвате обикновен орален термометър, той не е подходящ за бебета, защото те не могат да го задържат под езика си, а ако решите да го използвате, за да измерите температурата на детето си под мишницата, това също няма да е добра идея, тъй като това е един от най-неблагонадеждните начини за измерване на температура на бебе
  • Обикновените ушни термометри не са подходящи за деца и затова ви е нужен специален, проектиран за по-малките ушни канали, който да дава верни отчитания
  • Ако имате някой стар живачен термометър, това може да представлява потенциална опасност за детето ви. Ако термометърът се счупи, живакът може да бъде вдишан, а живачните натравяния са свързани с редица неврологични проблеми и други сериозни здравни рискове.

Затова със закупуването на термометър, който е специално проектиран, за да отговаря на високите стандарти за безопасност и надеждност, винаги ще можете да бъдете сигурни, когато измервате температурата на детето си.

Какъв термометър да купя?

Дигитални детски термометри

Дигиталните термометри имат електронен сензор в единия си край и дигитален четец в другия край. Могат да се използват по редица начини: орално, ректално, аксиларно(под мишницата). Препоръчва се да използвате такъв вид термометри или за орално, или ректално отчитане(само по единия начин) по хигиенични причини.

Този вид термометри не са най-добрият избор за деца заради това, че:

  • с тях е почти невъзможно е да се измери температурата на детето орално
  • не са проектирани за ректални отчитания (могат да предизвикат наранявания,ако се поставят по-дълбоко)
  • аксиларното отчитане е един от най-неблагонадеждните начини за отчитане на температура

Стъклен

Това са типичните стъклени термометри, които всички помним от детските си години. Поставят се под езика и живакът се надига, докато не достигне телесната ви температура. Живакът в онзи си вид вече не се използва (ако имате такъв термометър в къщата си го изхвърлете по подходящия начин, за да нямате контакт с живака вътре), а такъв вид термометри се произвеждат с подобен дизайн, но с живачен заместител. Подобно на дигиталните термометри, тези също могат да се използват по орален, ректален или аксиларен начин.

Ушен термометър

Ушните детски термометри измерват температурата на детето ви като отчитат инфрачервената топлина, която се отделя от вътрешните части на ушния канал. При използването на такъв тип термометри може да има някои усложнения за деца тъй като:

  • ушите трябва да са напълно чисти от ушна кал
  • трябва да бъдат поставени по правилен начин
  • термометърът трябва да е съобразен с размера на детското ухо
  • детето трябва да е над 3 месечна възраст, за да може отчитането да е вярно

Челен детски термометър

Слепоочно-артериалните или по-познати като челни термометри, измерват инфрачервената топлина от главата посредством слепоочната артерия, разположена там. Скорошни изследвания показват, че употребата им е подходяща за новородени и малки деца.

Детски термометри биберон

Представлява биберон с дигитален четец за температурните показания. Ако някога сте имали съмнения, че детските термометри са рекламна измама, то този продукт напълно ги потвърждава. Специалистите в областта са на единно мнение, че на този вид термометри не може да се разчита за надеждно измерване на температурата на деца. Затова пропуснете този продукт и изберете нещо друго.

Термометър лента

Тези термометри за разлика от челните – електронни устройства, които можете да държите в ръката си, представляват еднократни пластмасови ленти, които се поставят на челото на бебето и така отчитат температурата. Подобно на термометрите биберон, тези са доказано ненадеждни и неподходящи за реално адекватни медицински показания.

 

Какво да търсим в един термометър?

Точност

Може би най-важният от всички фактори при закупуването на термометър. Когато имате съмнения за повишена температура на детето си, трябва да сте сигурни, че показанията на термометъра са верни. Изберете такъв, за който медицинските специалисти са единодушно съгласни, че е подходящ.

Надеждност

Няма нищо по-обезсърчаващо от това да измерите температурата на детето си само, за да видите, че при следващото измерване резултатите са коренно различни. Ако термометърът се използва правилно и по предназначение, показанията би трябвало да съвпадат при последователни измервания. Затова изберете термометър, който е надежден.

Подходящ за деца

Някои термометри могат да се използват от всички възрастови групи, докато други трябва да са изработени специално за тялото на бебета и малки деца, за да функционират правилно. Когато купувате термометър за детето си, прочитайте внимателно листовката на продукта, за да сте сигурни че купувате нещо, което ще може да използвате.

Скорост

Новородените нямат особено търпение, що се отнася до измерването на температурата им и затова, когато купувате Детски термометри за тях, изберете такива, с които можете бързо да измерите температурата им без да се боричкате. Не е приятно да се налага да ги държите за минута, докато направите измерването, което също може да повлияе на това да допуснете някаква грешка и да отчетете неправилно температурата.

Сложност

Това е въпрос на личен избор, дали обичате простите неща или повечето функции и бутони. Повечето термометри са лесни за употреба, с един единствен бутон който върши цялата работа, докато други имат допълнителни бутони, които позволяват различни функции, като например запаметяване на показанията или преглеждане на предишни измервания. Ако се интересувате само от това да получите вярна еднократна информация за температурата на детето си, най-простите термометри са най-добрите.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *