Семейна терапия – в кои случаи е необходима

Семейна терапия – в кои случаи е необходима? Когато в семейството започват проблеми, това се отразява на всички членове в него.

Ако мама и татко се карат, детето може да започне да се държи зле, с цел да отвлече вниманието им от спора им.

Задачата на семейната терапия е да помогне да се съхрани семейството и да се уталожат конфликтите. Затова в терапията трябва да вземат участие всички нейни членове. Терапията помага на семейството не само да не се разпадне, но и да стане по-здраво, щастливо и благополучно.

Ситуации, в които има нужда от семейна терапия

Имаме 2 групи ситуации: явни и скрити

Към първата група се отнасят конфликтите между съпрузите и децата, изневерите, недоверието, сексуалните проблеми, психологически проблеми след смъртта на член на семейството, криза в семейството след излизане на порасналото дете от семейството. Всички изброени дотук ситуации имат общо нещо помежду им – проблемът е възникнал вследствие на нарушени отношения между членовете.

Но всичко може да бъде и другояче. В някои случаи при влошени отношения в семейството, някой от членовете й може да несъзнателно да започне да отразява с поведението си негатив, който е възникнал в семейството. Най-често детето започва да проявява такава роля. Родителите не винаги осъзнават защо той е станал непослушен и нервен. Може да се забележат и прояви на безсъние, страхове, тревожност също.

Един от членовете на семейството може да получи алкохолна, игрова или друга зависимост в резултат на проблеми в семейните отношения.

Брачните консултации и ползите им

На помощ във всички такива случаи идва семейното консултиране. Семейната психотерапия предлага комплексен метод на лечение, като основната задача е да вкара огромния вътрешен семеен потенциал в правилна посока и да върне хармонията и стабилността в отношенията в семейството. На Ваше разположение са опитните професионални психолози и психотерапевти, които ще се заемат да помогнат да решите проблемите и елиминирате конфликтите. Не губете време, не задълбочавайте в бездействие нещата, при налична симптоматика, предприемете правилните действия. Защото нещата не се оправят от само себе си.

Нужно е отговорно и с обич да действате.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *