Семейна терапия – в кои случаи е необходима

Семейна терапия – в кои случаи е необходима? Когато в семейството започват проблеми, това се отразява на всички членове в него.

Ако мама и татко се карат, детето може да започне да се държи зле, с цел да отвлече вниманието им от спора им.

Задачата на семейната терапия е да помогне да се съхрани семейството и да се уталожат конфликтите. Затова в терапията трябва да вземат участие всички нейни членове. Терапията помага на семейството не само да не се разпадне, но и да стане по-здраво, щастливо и благополучно.

Ситуации, в които има нужда от семейна терапия

Имаме 2 групи ситуации: явни и скрити

Към първата група се отнасят конфликтите между съпрузите и децата, изневерите, недоверието, сексуалните проблеми, психологически проблеми след смъртта на член на семейството, криза в семейството след излизане на порасналото дете от семейството. Всички изброени дотук ситуации имат общо нещо помежду им – проблемът е възникнал вследствие на нарушени отношения между членовете.

Но всичко може да бъде и другояче. В някои случаи при влошени отношения в семейството, някой от членовете й може да несъзнателно да започне да отразява с поведението си негатив, който е възникнал в семейството. Най-често детето започва да проявява такава роля. Родителите не винаги осъзнават защо той е станал непослушен и нервен. Може да се забележат и прояви на безсъние, страхове, тревожност също.

Един от членовете на семейството може да получи алкохолна, игрова или друга зависимост в резултат на проблеми в семейните отношения.

Брачните консултации и ползите им

На помощ във всички такива случаи идва семейното консултиране. Семейната психотерапия предлага комплексен метод на лечение, като основната задача е да вкара огромния вътрешен семеен потенциал в правилна посока и да върне хармонията и стабилността в отношенията в семейството. На Ваше разположение са опитните професионални психолози и психотерапевти, които ще се заемат да помогнат да решите проблемите и елиминирате конфликтите. Не губете време, не задълбочавайте в бездействие нещата, при налична симптоматика, предприемете правилните действия. Защото нещата не се оправят от само себе си.

Нужно е отговорно и с обич да действате.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.