Въпроси, свързани с лечебната гимнастика Част 1

Проблеми с гърба: какво да избера – фитнес или физиотерапия?

Преди това за здравословни проблеми лекарите препоръчаха да се въздържате от посещение на фитнес зали – ще дойдете, ще вдигнете мряната и ще се разкъсате. В наши дни фитнес центровете са оборудвани с ергономични симулатори, където не е необходимо да вдигате големи тежести, докато можете да измислите много упражнения за ангажиране на различни мускулни групи. Само с едно, но! В салона практически няма лекари. Обучителите тренират здрави хора. А терапевтичната гимнастика е лечебен процес. Ето защо лечебната гимнастика се различава от фитнеса по това, че лекарите, които са запознати с анатомията и физиологията на човек, работят с пациента и се ръководят в диагнозите. Тяхната задача е да възстановят загубеното здраве.

Има ли нужда от направление от семеен лекар за назначаване на лечебна гимнастика?

Последователността е: първо посещение при семеен лекар, прегледи, след това рехабитлитатор. Ако човекът се оплаква от болки в гърба, тогава първо трябва да бъдете прегледани. Едва тогава рехабилитатор, който между другото може да предпише и допълнителен преглед, предписва физиотерапия в зависимост от поставената ви диагнозата. И физиотерапевтът, като треньор, допълнително ще се занимава с пациента.

Първото занятие на лечебната гимнастика е за комуникация, за да се разбере какъв точно е проблемът, кои упражнения пациентът ще може да изпълнява и от кои трябва да се въздържа.

Понякога можете да чуете: направете 10-15 повторения на упражнението в пет серии. Защо толкова много? Каква норма е това? Как се определя колко упражнения с каква честота да се изпълняват? Ясно е, че за възрастен човек това може да е прекалено голямо натоварване, а за маратонец, дори след контузия, ще изглежда дреболия. Броят на повторенията зависи преди всичко от целта на урока: ако говорим за натоварването върху развитието на издръжливостта, то това е един брой повторения, ако за развитието на силовите качества – различно количество.

Към Част 2

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *