Въпроси, свързани с лечебната гимнастика – Част 3

Не е правилно да преминете през 10 занятия лечебна гимнастика и да не правите нищо друго. За 10 урока се дават един набор от упражнения. Да, те могат да се повтарят у дома, но е по-добре да не свиквате с едно и също нещо, защото различните движения са развитието на различни мускулни групи. Също така ще бъде грешно ежедневно да сменяте упражненията, при този подход мускулното развитие изобщо няма да се случи. Това е важно да бъде разбирано.

Трябва ли да се минават 10 000 стъпки на ден?

Сега това се съветите от привържениците на здравословния начин на живот. Но може ли възрастен човек да извърви 10 000 стъпки, ако има артроза? И може би за Вас и 15 000 стъпки ще изглеждат малко. Но трябва да се движите, това е абсолютно сигурно. Ходенето с пръчки е популярно, ако ходите правилно и не натоварвате врата и раменете. Ако човек може да тича, добре е да използвате правилното темпо, обувки, както и добра настилка за бягане. Защото толкова много хора идват с мисълта, че спортът като цяло е противопоказан за тях. Разбира се, това се случва, когато прекомерният спорт води до проблеми – повишено кръвно налягане, заболявания на сърдечно-съдовата система. Но като цяло спортовете са добри. И често чрез медицинска лечебна гимнастика човек достига до ежедневното практикуване на спорт за здраве и влиза в спорта.

Какво да изберем, групови или индивидуални уроци по лечебна гимнастика?

Индивидуално можете да говорите с физиотерапевт за чувствата си, когато правите това или онова упражнение, сменяте упражнения, контролирате натоварването. Групово – програмата е една и съща за всички и често на пациента му става лошо, защото не е в състояние да „задържи летвата“.

Полезна ли е терапевтичната гимнастика за деца?

Да. Физиотерапията може да се практикува още преди раждането на бебето. Упражненията започват още при бременни жени, много добри упражнения на топката, които помагат да отпуснете гърба си, да подобрите кръвообращението, да се подготвите за физиологично раждане. Практикува се с бебета почти от раждането, понякога трябва да се стимулира нещо, да се хармонизира нещо.

С децата е важен подходът. Има много пациенти в предучилищна възраст, концентрацията им на внимание е минимална. Затова е от значение часовете да се провеждат игриво, с топки, стълби и въжета и друга интересна екипировка. Между другото, можем да се тества дете, за да разбере кой спорт му е най-подходящ.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *