Трудно ли е възрастен да научи английски език?

Повече за владеенето на английски език

Основният проблем за хората, които искат да научат английски като възрастни, изобщо не е липсата на време или баналният мързел. Основната пречка е съмнението в собствените си възможности.

В крайна сметка митът, че само децата имат способността да учат езици, е доста често срещан. Противно на твърденията на учените, мнозина продължават да вярват, че с възрастта се „губи“ пластичността на ума, която именно е необходима за да научите нови умения.

Но ако изучите въпроса по-подробно, обръщайки се към изследвания, ще видите, че при здравите хора умствените способности не намаляват с възрастта. Напротив, има умения за организиране на информация, с други думи, човек може да подреди информацията, получена по рафтовете. Ако изберете правилната методика, която ще съответства на нивото, желаните цели и личния характер на ученика, процесът на овладяване на езика може да бъде толкова бърз, колкото при децата.

Съществува специална система за оценка на владеенето на английски език. За да определите нивото си, струва си да преминете един от специалните тестове. Те могат лесно да се намерят в Интернет или да разговаряте със специалист по езикова школа.

Има няколко нива на владеене на английски:

Напълно начинаещ

Това ниво е за хора, които никога досега не са започвали да учат английски. Класовете в този случай започват с основите, тоест с развитието на азбуката.

Хората с ниво Начинаещи едва ли имат основни познания. Обикновено това са възрастни, които са учили английски в училище, но сега помнят малко. Могат само частично да възпроизведат азбуката и да знаят няколко десетки думи.

Базово ниво

Това ниво се характеризира с липса на езикова практика и набор от само основни знания. Например, можете накратко да разкажете за себе си, да имате някои общи познания за езиковата система и най-простите граматически конструкции, тогава Вашето ниво е базово.

Междинно

Това ниво на владеенето на английски език често се среща при хора, завършили специализирано училище или вече са учили с преподавател. Признаци на нивото са способността за комуникация по различни теми, правилното произношение и добрият речник.

Горното-средното ниво Upper Intermediate включва свободен разговорен език, разбиране и използване на сложни граматически конструкции. Също така свободно четене на английски книги, вестници и списания. Смята се, че човек с това ниво може да живее и работи (или да учи) в страна англо говорящи.

Усъвършенствано Advanced – владеенето на език е почти на същото ниво като носителите му. Той позволява не само да общува свободно, но и да работи като симултанен преводач, защото при достигане на това ниво ученикът може да изгради изречения с всякаква сложност и стилистична ориентация (както писмени, така и устни) без грешки, има речник на нивото на родния си език, а също и акцент, т.е. отличаващ се само от професионалисти в областта на лингвистиката.

Горно-напреднал –Upper Advanced нивото на познаване на чужд език съвпада със знанията в областта на родния. За да се постигне този етап в обучението, е необходимо да прекарате повече от една година в страната на носителите на роден език. Трябва да разбирате реч от всякакъв стил и ориентация (различни жаргонни изрази или например специални термини от модни субкултури), да можете да ги управлявате лесно, като правите красиви изречения без стилистични грешки.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *