Видове цимент и неговото приложение

Видове цимент, използван в строителната индустрия

В строителната индустрия има различни видове цимент. Разликите между всеки тип цимент са неговите свойства, употреба и съставни материали, използвани по време на производствения процес.Циментът е покривен материал, който създава връзка между инертни материали и армиращи материали. През годините циментът се развива допълнително благодарение на технологията.

Има различни видове цимент за различни строителни работи. Продължете да четете, за да научите повече за най-често срещаните.

Видове

 1. Обикновен портланд цимент (OPC)

Обикновеният портланд цимент, известен още като OPC, е вид цимент, който се произвежда и използва по целия свят. Той се използва широко за всякакви цели, включително:

 • Бетон: Когато OPC се смесва с инертни материали и вода, той прави бетон, който се използва широко в строителството на сгради
 • Разтвор: За свързване на зидария
 • Мазилка: За придаване на перфектен завършек на стените

Освен гореспоменатите цели, обикновеният портланд цимент се използва и за производство на фуги, шпакловки за стени, масивни бетонни блокове, AAC блокове и различни видове цимент.

 1. Портланд Пуцолана Цимент (PPC)

За да приготвите PPC или портланд Пуцолана цимент, трябва да смилате пуцоланов клинкер с портланд цимент.

PPC има висока устойчивост на различни химически атаки върху бетон. Той се използва широко в строителството като:

 • Морски конструкции
 • Канализация работи
 • Мостове
 • Кейове
 • язовири
 • Масови бетонови работи
 1. Бързо втвърдяващ се цимент

Доставчиците на цимент също предлагат цимент за бързо втвърдяване. Циментът за бързо втвърдяване се получава, когато фино смлян C3S се показва в OPC с по-висок бетон. Обикновено се използва при бързи конструкции като строителната настилка.

 1. Екстра бързо втвърдяващ се цимент

Както подсказва името, Екстра бързо втвърдяващият се цимент набира сила по-бързо и се получава чрез добавяне на калциев хлорид към бързо втвърдяващ се цимент. Изключително бързо втвърдяващият се цимент се използва широко при бетониране в студено време, за бързо втвърдяване на цимента. Той е с около 25% по-бърз от този на бързо втвърдяващия се цимент с един или два дни.

 1. Цимент с ниска топлина

Производителите на цимент предлагат цимент с ниска топлина, който се приготвя чрез поддържане на процента на трикалциев алуминат под 6% и чрез увеличаване на дела на C2S. Този нискотоплинен цимент се използва в масови бетонни конструкции като гравитационни язовири. Важно е да знаете, че той е по-малко реактивен и първоначалното време за настройка е по-голямо от OPC.

 1. Цимент, устойчив на сулфати

Този тип цимент е произведен, за да устои на сулфатната атака в бетона. Има по-нисък процент трикалциев алуминат. Циментът, устойчив на сулфати, се използва за конструкции в контакт с почва или подпочвени води с повече от 0,2% или 0,3% g/l сулфатни соли съответно. Може да се използва и в бетонни повърхности, подложени на редуващо се намокряне и сушене, като стълбове на мостове.

 1. Бързо втвърдяващ цимент

Доставчиците на цимент също предлагат бързо втвърдяващ се цимент, който се втвърдява по-бързо от OPC, но здравината остава същата. В тази формула делът на гипса е намален. Бързо втвърдяващият цимент се използва за конструкции, които се нуждаят от бързо втвърдяване, като подводни конструкции и при студени и дъждовни метеорологични условия.

 1. Цимент за доменна шлака

Този вид цимент се произвежда чрез смилане на клинкера с около 60% шлака и е подобен на портланд цимент. Използва се за конструкции, където икономическите съображения са важни.

 1. Високо алуминиев цимент

Циментът с високо съдържание на алуминиев триоксид се получава чрез смесване на боксит и вар с клинкер по време на производствения процес на OPC. За да се счита за цимент с високо съдържание на алуминиев оксид, общото съдържание на алуминиев триоксид трябва да бъде най-малко 32%, а съотношението на теглото на алуминиев оксид към вар трябва да се поддържа между 0,85 до 1,30. Най-често използваните са в конструкции, които са подложени на високи температури като цех, огнеупорни материали и леярни.

 1. Бял цимент

Този тип цимент се произвежда от суровини, които не съдържат желязо и оксид. Белият цимент трябва да има вар и глина в по-високо съотношение. Той е подобен на OPC, но е по-скъп.

Както можете да видите, има различни видове цимент и най-добрият начин да разберете кой е подходящ за вашата конструкция е да се консултирате с вашия доставчик на цимент.

You May Also Like