Видове материали за мебели за баня – 1 част

ПДЧ се състои от нарязани отпадъци от дървообработване, дърворезба или производство на шперплат, пресовани в плосък правоъгълен лист. Необработените плочи от дървесни частици не са подходящи за ПДЧ мебели за баня, защото бързо набъбват при излагане на влага.

Поради това повърхността на ПДЧ се уплътнява. Особено податливи са краищата, които са защитени с твърди ръбове, устойчива на удар пластмаса или ленти за завършване.

Плочи от дървесни влакна със средна плътност (MDF) за изработка на мебели за баня

MDF е плоскост от дървесни влакна със средна плътност. Материалът се състои от натрошени дървесни влакна, които се пресоват с добавяне на лепило под високо налягане в хомогенни плочи. MDF плоскостите имат много равна повърхност, което ги прави идеални субстрати за висококачествен филм, гланц и цветен лак.

В сравнение с ПДЧ плоскостта MDF е много по-тежка и по-скъпа. Тъй като MDF плоскостта е достатъчно устойчива на влага, тя може безопасно да се използва за изработка на мебели за баня.

Твърда дървесина

Както споменахме, мебелите за баня рядко се изработват от масив. Това отчасти се дължи на високата цена на материала, а също и защото дървото се разширява, когато е изложено на влага.

Предпазните мерки могат да намалят подуването на мебелите за баня, но не и да го предотвратят напълно. По-добре е да изберете твърда дървесина като бук, дъб, тик или клен, тъй като те са по-малко податливи на влага от иглолистна дървесина като смърч или бор.

Материали за външната повърхност на мебелите за баня

Дървените материали за баня често са по-малко привлекателни и също така те са податливи на влага. Следователно тяхното покритие играе особено важна роля. Популярни материали за това са декоративен филм, меламин, естествен фурнир, лак или стъкло.

Декоративно фолио

Филмът е най-лесният и евтин начин за покриване на мебелите за баня. Но тук е много важно качеството му: евтиният лесно и бързо се надрасква, а също и се отлепва. Висококачественото фолио е издръжливо и лесно за почистване.

You May Also Like