Видове килими според материала Част 1

Има голямо разнообразие от видове килими според материала. Ето и някои от тях:

Видове килими според материала

Вълна

Овча вълна е най-традиционното влакно за производство на килими. Най-големият производител на вълна в света е Австралия. Но това важи само за вълната, използвана за тапицерия и дрехи.  Вълна за изработка на килими се произвежда главно в Нова Зеландия и Великобритания.

Качеството на вълната зависи от коя част от тялото на овцете е взета. Най-добра е в областта на раменете, най-лошото е на задните крака. В допълнение, качеството зависи от вида овце (меринос, хевиот, хибрид и др.), Тяхното здраве и хранене, климатични условия, при които са отглеждани. Това е основният показател, определящ цената на килима. Всичко това обяснява важността на внимателното сортиране на вълна (а това все още се извършва ръчно от местното население) преди по-нататъшна употреба. След сортирането козината трябва да се почисти и измие, за да се премахнат прах, мръсотия и естествени мазнини. Само след това вълнените влакна могат да претърпят предене.

За нас: ТОНИТЕКС ООД.  Намираме се в София, бул. Христо Ботев, № 92. Телефон за връзка с нас: 0888249719.

 Предимства на килим от вълна:

висока износоустойчивост поради еластичността на влакната

висока топло и звукоизолация

овча вълна съдържа ланолин, който има благоприятен ефект върху човешкото тяло

Пожарна безопасност

трайност

 Недостатъци на килим от вълна:

висока цена

податливост на натрупване на статичен заряд

ниска устойчивост на петна

податливост на мухъл и молец

може да причини алергии

Те се научиха частично да компенсират тези недостатъци, като използват специални мръсотии, антистатични и антимолни импрегнации.

Вълнените килими, за разлика от синтетичните, се оцветяват трудно, следователно килимите, изработени от вълна, са главно естествени, спокойни тонове.

Коприна

Килимите от коприна са изключителни ръчно изработени продукти. Те хармонично допълват интериора на стаята и й придават специален шик. Естетиката и изискаността са основните отличителни черти на истинските копринени килими. Такъв килим има мека и блестяща повърхност. Докосването му е истинско удоволствие. Копринените килими са изненадващо издръжливи. С течение на времето цветовете и шарките не губят наситеност и яркост.

Повече за копринените килими към Част 2

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *