Видове асансьори

Видове асансьори

Във фабриките на Англия се появявят парни асансьори – така че триумфалното шествие на асансьорите се разгръща по целия свят. Един от недостатъците на парния асансьор е необходимостта от поддържане на парния двигател в работно състояние. В мините, където работата е била в разгара си, е било просто, но когато асансьорът се използва неравномерно, това създавало неудобство. В допълнение, парният двигател по време на работа излъчвал силен шум, което правило използването му в жилищни сгради нежелателно.

През 1874 г. изобретателят Микеров разработва безопасни асансьорни врати, а през 1887 г. вратите, които ограничават входа на асансьорната шахта.

Дизайнерски асансьори

Както външният, така и вътрешният вид на асансьора винаги е бил обект на внимателно внимание от страна на дизайнерите. Много умове на професионалисти са развивали въобръжението и са създали уникални шедьоври. Предлагаме Ви няколко интересни дизайнерски решения.

Двуетажен асансьор

За първи път е разработен през 1931 г. от „Отис“, който го е инсталирал в сграда с височина 67 етажа. Собствениците на небостъргачи с търговски обекти вътре бързо оценили ползите от такива асансьори, а двуетажните асансьори станали популярни сред тях. Днес двустепенните асансьори се използват широко в целия свят в големите търговски центрове, офис сгради и др.

Асансьор за пешеходци

Асансьор за пешеходци се намира в Германия и е предназначен за транспортиране на пешеходци през оживена магистрала. По-рано на това място имало пешеходна пътека, но това било доста опасно. Пешеходният асансьор се движи от една вертикална кула в друга в хоризонтална равнина и може да направи около 100 полета на час, превозвайки над 700 пътници.

Асансьор в аквариума

Този асансьор е произведение на изкуството. Той се намира в Берлин, във фоайето на хотел Radisson. В цилиндричен аквариум, който достига височина от 25 метра, плуват около 2500 различни тропически риби, а в средата на аквариума има стъклен асансьор. Кабината може да побере до 30 пътници и е абсолютно безопасна.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *