Видове асансьори

Видове асансьори

Във фабриките на Англия се появявят парни асансьори – така че триумфалното шествие на асансьорите се разгръща по целия свят. Един от недостатъците на парния асансьор е необходимостта от поддържане на парния двигател в работно състояние. В мините, където работата е била в разгара си, е било просто, но когато асансьорът се използва неравномерно, това създавало неудобство. В допълнение, парният двигател по време на работа излъчвал силен шум, което правило използването му в жилищни сгради нежелателно.

През 1874 г. изобретателят Микеров разработва безопасни асансьорни врати, а през 1887 г. вратите, които ограничават входа на асансьорната шахта.

Дизайнерски асансьори

Както външният, така и вътрешният вид на асансьора винаги е бил обект на внимателно внимание от страна на дизайнерите. Много умове на професионалисти са развивали въобръжението и са създали уникални шедьоври. Предлагаме Ви няколко интересни дизайнерски решения.

Двуетажен асансьор

За първи път е разработен през 1931 г. от „Отис“, който го е инсталирал в сграда с височина 67 етажа. Собствениците на небостъргачи с търговски обекти вътре бързо оценили ползите от такива асансьори, а двуетажните асансьори станали популярни сред тях. Днес двустепенните асансьори се използват широко в целия свят в големите търговски центрове, офис сгради и др.

Асансьор за пешеходци

Асансьор за пешеходци се намира в Германия и е предназначен за транспортиране на пешеходци през оживена магистрала. По-рано на това място имало пешеходна пътека, но това било доста опасно. Пешеходният асансьор се движи от една вертикална кула в друга в хоризонтална равнина и може да направи около 100 полета на час, превозвайки над 700 пътници.

Асансьор в аквариума

Този асансьор е произведение на изкуството. Той се намира в Берлин, във фоайето на хотел Radisson. В цилиндричен аквариум, който достига височина от 25 метра, плуват около 2500 различни тропически риби, а в средата на аквариума има стъклен асансьор. Кабината може да побере до 30 пътници и е абсолютно безопасна.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.